x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acuzație devastatoare a ambasadorului SUA la Kiev, în ancheta destituirii: „Trump a subminat relațiile cu Ucraina!”

Acuzație devastatoare a ambasadorului SUA la Kiev, în ancheta destituirii: „Trump a subminat relațiile cu Ucraina!”

de Şerban Mihăilă    |    24 Oct 2019   •   10:32
Acuzație devastatoare a ambasadorului SUA la Kiev, în ancheta destituirii: „Trump a subminat relațiile cu Ucraina!”

Președintele Donald Trump a condiționat ajutorul militar pentru Kiev de redeschiderea unei investigații asupra rivalului său politic democrat, Joe Biden, a mărturisit ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, Bill Taylor, în cea mai devastatoare depoziție susținută până acum împotriva Casei Albe, în fața comisiei din Camera Reprezentanților, care conduce ancheta Congresului în procedura de destituire a șefului administrației de la Washington.

 

Bill Taylor a mai afirmat că, prin modul în care a acționat președintele, relațiile cu Ucraina, unul dintre cei mai importanți aliați strategici europeni ai SUA, au fost „subminate fundamental”. Membri democrați ai Congresului, citați de BBC, au descris depoziția lui Taylor drept „cea mai incriminatoare mărturie” pe care au auzit-o vreodată. Diplomat de carieră, Taylor se află la post în Ucraina începând din luna iunie și este unul dintre ultimii martori audiați de către comisia condusă de democrații din Camera Reprezentanților în ancheta declanșată pentru destituirea lui Trump. Transcrierea unei convorbiri telefonice dintre președintele SUA și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, din data de 25 iulie, arată că șeful Casei Albe i-a cerut liderului de la Kiev să redeschidă o investigație de corupție, care îl are în centru pe rivalul său democrat, Joe Biden, cel care va fi, foarte probabil, contracandidatul lui Trump la alegerile prezidențiale de anul viitor. Democrații susțin că Trump a condiționat deblocarea ajutoarelor militare americane către Ucraina de redeschiderea unei anchete pentru neutralizarea unui rival politic intern, sacrificând astfel interesul național în favoarea celui personal. Ei au lansat o anchetă oficială pentru punerea sub acuzare a președintelui, demarând procedura de destituire a șefului Casei Albe.

 

Mărturie devastatoare

Bill Taylor le-a declarat membrilor comisiei din Camera Reprezentanților că Trump a fost extrem de clar atunci când și-a exprimat dorința de a exista un anunț public din partea lui Zelenski în legătură cu anchetarea familiei Biden, blocând ajutorul militar pentru Ucraina, ca monedă de schimb pentru cererea sa. Trump i-a transmis lui Taylor acest lucru prin intermediul ambasadorului SUA la UE, Gordon Sondland, un jucător-cheie în „celula de criză” condusă de Rudy Giuliani, avocatul personal al președintelui, care acționa în afara sistemului oficial american de luare a deciziilor.

 

 

Relațiile noastre cu Ucraina au fost subminate fundamental de un canal neoficial de acțiune și de stoparea ajutorului militar, din rațiuni de politică internă”. 

Bill Taylor

 

 

 

×
Subiecte în articol: Donald Trump