x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acuze: Separatiști mincinoși!

Acuze: Separatiști mincinoși!

de Şerban Mihăilă    |    13 Dec 2018   •   09:15
Acuze: Separatiști mincinoși!

Într-un discurs de o duritate neobișnuită rostit în plenul parlamentului, premierul spaniol, Pedro Sanchez, i-a acuzat pe separatiștii catalani de „minciuni” și „manipulare”, comparându-i pe aceștia cu susținătorii Brexit. Pe un ton vehement, premierul socialist a declarat că ambele mișcări au fost clădite „pe o poveste de nemulțumiri inventate, amplificate prin manipulare”.

„Trebuie să ne amintim că Brexit s-a bazat pe o campanie grotescă de minciuni și dezinformare fără precedent”, a afirmat Sanchez, ieri, în fața parlamentarilor. Șeful executivului de la Madrid a adăugat că și separatiștii catalani folosesc, la rândul lor, „doar minciuni pentru a-și susține pozițiile”. „Prin Brexit, ne confruntăm cu o mișcare ce merge atât contra istoriei, cât și împotriva rațiunii (…) Brexit și mișcarea separatistă catalană au evoluat pe drumuri paralele și cu retorici similare”, a spus Sanchez, citat de AFP. El și-a lansat tirada la adresa secesioniștilor chiar în ziua când premierul britanic, Theresa May, era confruntat la Londra cu un vot de neîncredere, din cauza modului în care a gestionat negocierile pentru Brexit. Sanchez a venit la putere în luna iunie, fiind susținut inclusiv de partidele separatiste catalane, după ce fostul premier, Mariano Rajoy, a fost demis surprinzător, în urma unei moţiuni de cenzură. De la preluarea mandatului, Sanchez a încercat să destindă relațiile cu guvernul separatist catalan, însă și-a schimbat radical poziția în ultimele zile, după eșecul socialiștilor în recentele alegeri regionale din Andaluzia, înfrângere pusă pe seama politicii împăciuitoare a premierului față de Catalonia. Guvernul de la Madrid a amenințat, luni, cu preluarea controlului asupra unităților catalane de securitate, după ce separatiști radicali au blocat o autostradă timp de 15 ore, fără ca forțele de ordine din regiunea secesionistă să intervină.

„Oamenii sunt forțați să aleagă între a fi european sau britanic, spaniol sau catalan, în condițiile în care am trăit cu aceste identități și cu multe altele timp de decenii”.

Pedro Sanchez

×