x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aderarea in 2007 nu e in pericol

Aderarea in 2007 nu e in pericol

12 Feb 2004   •   00:00

Sefii guvernelor europene sustin in continuare termenul de 2007 ca moment al aderarii Romaniei la UE.

Sefii guvernelor europene sustin in continuare termenul de 2007 ca moment al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana (UE), a declarat, la Bucuresti, directorul pentru extindere din Comisia Europeana, Matthias Ruete. IRINA CRISTEA DANIELA IVAN

Exista un puternic angajament politic din partea sefilor guvernelor din Uniune ca Romania sa devina membru in 2007. Ne vom opune, in baza informatiilor primite de la Guvernul roman, cererii de suspendare a negocierilor cu Romania, a spus Matthias Ruete.

SCRISOARE. O parte din aceste informatii se afla, potrivit lui Ruete, chiar in scrisoarea pe care premierul Adrian Nastase i-a transmis-o, saptamana trecuta, comisarului european pentru extindere, Gunther Verheugen. Directorul pentru extindere a explicat ca Bruxellesul analizeaza raspunsul premierului, care va fi util in dezbaterile de saptamana viitoare asupra raportului Comisiei de politica externa a Parlamentului European.

FONDURI EUROPENE. Dupa integrare, Romania va primi efectiv de la UE 5,973 miliarde de euro, din cele 9,1 miliarde de euro alocate Romaniei si Bulgariei, pentru perioada 2007-2009. Sumele vor creste pana la 4% din PIB in 2009. In plus, cele doua tari vor mai putea atrage impreuna pana la 15,4 miliarde de euro. Cele mai multe fonduri europene se vor duce in agricultura, in proiecte de infrastructura, mediu si catre reconversia fortei de munca.

CONTINUAM CU BULGARIA. Asigurari privind mentinerea actualului calendar de aderare si continuarea negocierilor au venit ieri si de la Bruxelles. Purtatorul de cuvant al comisarului pentru extindere, Gunther Verheugen, a confirmat ca programul de aderare pentru Romania si Bulgaria ramane valabil, in ciuda criticilor la adresa Guvernului de la Bucuresti, transmite Mediafax. "Nu se pune problema, cel putin in acest stadiu, sa efectuam o schimbare ", a declarat Jean-Cristophe Filori, reprezentantul lui Verheugen.

×
Subiecte în articol: externe