x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aderarea Turciei la UE, improbabilă sub preşedinţia lui Erdogan, consideră comisarul european Oettinger

Aderarea Turciei la UE, improbabilă sub preşedinţia lui Erdogan, consideră comisarul european Oettinger

30 Aug 2016   •   12:33
Aderarea Turciei la UE, improbabilă sub preşedinţia lui Erdogan, consideră comisarul european Oettinger

Aderarea Turciei la Uniunea Europeană este improbabilă sub preşedinţia lui Recep Tayyip Erdogan, a estimat comisarul european pentru economia şi societatea digitală, germanul Günther Oettinger, într-un interviu apărut marţi în cotidianul popular Bild, preluat de Reuters.

Turcia a deschis negocierile de aderare la blocul comunitar în 2005, dar în perioada scursă de atunci s-au înregistrat puţine progrese.

Perspectiva primirii unei ţări majoritar musulmane îngrijorează multe state din Uniune, iar relaţiile cu Ankara au devenit şi mai tensionate după tentativa de puci din luna iulie.

'Va fi probabil un subiect pentru perioada de după Erdogan', a afirmat Oettinger pentru Bild, arătând că, 'date fiind condiţiile actuale, aderarea nu este realistă până spre sfârşitul deceniului următor'.

Duminică, vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat că nu vede Turcia aderând la UE în timpul carierei sale politice, el estimând că blocul comunitar nu ar fi în situaţia de a primi această ţară chiar dacă Ankara ar îndeplini mâine toate criteriile.

În luna iunie, deputaţii germani au votat o rezoluţie ce recunoaşte genocidul împotriva armenilor comis în 1915, în perioada Imperiului Otoman, o decizie care a provocat o reacţie vehementă din partea Ankarei.

AGERPRES

×