x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ADEVĂRATUL MORMÂNT AL LUI IISUS? Vezi ce au descoperit arheologii sub un turn de piatră din Ierusalim

ADEVĂRATUL MORMÂNT AL LUI IISUS? Vezi ce au descoperit arheologii sub un turn de piatră din Ierusalim

12 Apr 2012   •   13:12
ADEVĂRATUL MORMÂNT AL LUI IISUS? Vezi ce au descoperit arheologii sub un turn de piatră din Ierusalim

O echipa de arheologi a gasit, cu ajutorul unui brat robotic dotat cu o camera, oase umane si inscriptia "Divin Iehova, ridica-Te, ridica-Te" intr-o camera mortuara de sub un turn de piatra din Ierusalim, scrie Daily Mail.

Arheologii cred ca descoperirile lor arata ca acesta ar fi adevaratul mormant al lui Iisus.

Inscriptia este realizata pe o cutie din calcar, care este un osuar. Langa, a fost gasit un alt osuar pe care este desenat un peste care pare a inghiti un om, despre care arheologii cred ca ar face referire la scena cu Iona si pestele urias, una dintre cele mai cunoscute scene biblice.

Camera mortuara a fost descoperita la aproximativ 60 de metri de un al sit arheologic controversat, cunoscut ca "Mormantul familiei lui Iisus", care a fost deschis in anii '80. Arheologii au afirmat atunci ca au gasit osuare inscriptionate cu nume asociate cu familia lui Iisus. Descoperirea a starnit numeroase controverse, printre care si cea potrivit careia Iisus ar fi fost inmormantat alaturi de Maria Magdalena, cu care s-a casatorit si a intemeiat o familie. Numerosi teologi si arheologi sustin ca afirmatiile sunt nefondate.

Din cauza protestelor evreilor ortodocsi, care erau ingrijorati ca un loc sfant ar putea fi perturbat, "Mormantul familiei lui Iisus" a fost cercetat pentru scurt timp. Apoi a fost sigilat si s-a construit o cladire peste el.

Savantul biblic de la Universitatea din Carolina de Nord James Tabor si realizatorul de filme documentare Simcha Jacobovici au continuat cercetarile si au obtinut acordul Guvernului israelian in 2010 pentru a folosi un brat robotic ca sa exploreze zona. Ei au descoperit o alta camera pe care au numit-o "Mormantul din curtea interioara" pentru ca se afla sub curtea interioara a cladirii. Inscriptiile au fost gasite in "Mormantul din curtea interioara", acestea crescand probabilitatea ca "Mormantul familiei lui Iisus" este, intr-adevar, locul de odihna al lui Iisus.

Tabor si Jacobovici sustin ca ambele morminte fac parte din acelasi complex, care apartine lui Iosif din Arimathea, care, potrivit Evangheliilor, este cel care l-a ingropat pe Iisus. Pe unul dintre osuarele din calcar este inscriptia in greaca care se adreseaza lui Dumnezeu "ridica-TE" sau sa "Inalte" pe cineva. Tabor a spus ca desenul cu pestele care pare a inghiti un om l-ar reprezenta pe profetul Iona. In materialele vechi ale Bibliei, "semnul lui Iona", dupa cum este mentionat de Iisus, a fost interpretat ca un simbol al Invierii Sale.

Mormantul in cauza a fost datat inainte de anul 70, era noastra, cand utilizarea osuarelor in Ierusalim a incetat dupa ce romanii au distrus orasul.

Teoriile au fost considerate de numerosi teologi si arheologi "prostii" pentru ca nu exista nicio alta dovada ca acel mormant ar fi avut vreo legatura cu familia lui Iisus decat inscriptiile cu o serie de nume despre care ei sustin ca erau destul de comune pe vremea aceea.

×
Subiecte în articol: iisus mormant biblie maria magdalena