x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Adio, Fulgerică!

Adio, Fulgerică!

de Anca Aldea    |    31 Oct 2011   •   21:00
Adio, Fulgerică!

Un cal de talie mica si un cort banal, am­bele avand legatura cu fostul lider al Libiei Muammar Gaddafi, isi asteapta sfarsitul in Spania. Calul, pe numele sau Al-Kha­led al-Naher (Fulgerul liderului), are o descendenta ilustra, scrie ziarul abc.es, citat de Agerpres. E de rasa arabo-berbera si ar fi putut castiga un trofeu inter­na­tio­nal daca liderul libian nu i l-ar fi daruit premierului Jose Maria Aznar in septembrie 2003, in cadrul unei vizite pe care o delegatie importanta din Spania a facut-o la Tripoli. Era un eveniment important: prima reuniune a lui Gaddafi cu un lider occidental, dupa ce Organizatia Natiunilor Unite ridicase sanctiunile impuse Libiei.

Spaniolul a dus Fulgerul la Escadronul de Cavalerie al Garzii Civile din Valdemoro. De opt ani sta acolo, intr-un tarc, calul roscovan de vita nobila. Fulgerul liderului este mic de statura, aproape cat un ponei; nu poate fi folosit de cavalerie nici pentru sarcinile de securitate, nici la manifestatii, nici in misiunile de pastrare a ordinii pu­blice. 'Ar starni mai degraba rasul', spun, ironic, ingrijitorii sai. I-au gasit insa o utilitate – este cal de antrenament. Fiind proprietate nationala, Fulgerul nu va fi vandut, asa cum se intampla cu 'fratii' si 'surorile' lui cand ajung la varsta de 15 ani. El va ramane la Valdemoro pana in ultima clipa.

In ceea ce priveste cortul, acesta nu a fost un cadou pe care Gaddafi l-ar fi facut cuiva. Pur si simplu nu se cuvenea sa ofere un cort de campanie pe care nici el, liderul libian, nu a vrut sa-l ocupe. Amplasat in curtea Palatului El Padro de langa Madrid, cortul extrem de simplu a fost folosit in decembrie 2007 de o inalta delegatie libiana, condusa de Gaddafi, pentru a primi cativa oaspeti si a le arata cat de modest traieste colonelul. De odihnit, delegatia de la Tripoli s-a odihnit in camerele somptuoase ale palatului. Colonelului ii placea sa priveasca de la fereastra iatacului sau cortul din curte de care era legat un miel pe care inaltii oaspeti si gazdele lor l-au consumat in timpul unei receptii. Dupa plecarea lui Gaddafi, spaniolii au demontat cortul si l-au oferit unor institutii care au organizat in el diferite evenimente. Ministrul Culturii de atunci, Cesar Antonio Molina, a confirmat intr-o scrisoare ca il va destina 'in scopuri didactice' viitorului Muzeu National de Etnografie, care urma sa fie deschis la Teruel. Dar criza a dat peste cap aceste planuri, iar cortul inca mai asteapta, infasurat intr-un sac, intr-o magazie de la El Padro.

×
Subiecte în articol: externe