x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Administraţia Clinton ar fi putut împiedica atentatele de la 11 septembrie

Administraţia Clinton ar fi putut împiedica atentatele de la 11 septembrie

05 Aug 2011   •   12:37
Administraţia Clinton ar fi putut împiedica atentatele de la 11 septembrie

O operatiune a serviciilor americane de informatii care putea impiedica atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 ar fi fost blocata de administratia Clinton si de lipsa de cooperare din CIA, FBI si NSA.

Planul, numit Operation Foxden, prevedea ca o companie americana de telecomunicatii, infiintata de un informator al FBI, sa castige un contract cu guvernul taliban si sa asigure servicii de telefonie mobila si internet in intreaga tara. Reteaua urma sa fie conectata la sediul NSA (Agentia pentru Securitate Nationala) de la Fort Meade, unde urmau sa fie inregistrate toate apelurile, relateaza CBS, citat de Mediafax.

Talibanii au semnat in iunie 1999 un acord prin care ofereau sursei FBI monopol asupra serviciilor de telefonie mobila din Afganistan pentru 15 ani. Insa, o luna mai tarziu, presedintele Bill Clinton a emis o ordonanta prin care le interzicea americanilor sa incheie contracte cu talibanii.

FBI si NSA au incercat sa obtina o derogare de la ordin sau sa il ocoleasca, dar nu au reusit. CIA s-a implicat in ianuarie 2000, iar planul a ramas blocat in stadiul de "revizuire interagentii" pana cand Clinton a plecat de la Casa Alba.

Intre timp, talibanii erau dornici sa primeasca telefoane mobile. "Eram in Kabul, intrebandu-ma unde este echipamentul de telefonie mobila, evitand intrebarile ministrul taliban al comunicatiilor", a spus sursa FBI. "Dar nu puteam sa ii ofer raspunsuri. A fost cosmar", a adaugat el.

Atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, s-au soldat cu aproape 3.000 de morti.

×