x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Administrația Trump ne pregătește o surpriză neplăcută: fără laptop în avion

Administrația Trump ne pregătește o surpriză neplăcută: fără laptop în avion

de Şerban Mihăilă    |    12 Mai 2017   •   14:17
Administrația Trump ne pregătește o surpriză neplăcută: fără laptop în avion
Sursa foto: kasto80/Getty Images/iStockphoto

Toți pasagerii care zboară din Europa în Statele Unite ar putea fi obligați să renunțe, în bagajul de mână, la laptopuri și alte dispozitive electronice. Această măsură extremă de securitate, hotărâtă de însuși șeful Casei Albe, va fi pusă în aplicare de teamă că bateriile acestor dispozitive ar putea fi transformate în bombe suficient de puternice pentru a arunca în aer avioanele care efectuează curse transatlantice.

Zece state din Orientul Mijlociu și Africa de Nord au primit încă din luna martie această interdicție, însă administrația de la Washington s-a ferit până acum să aplice măsura și în cazul europenilor, în condițiile în care scandalul nerespectării principiului reciprocității vizelor de către americani, în relația cu UE, continuă să tensioneze legăturile dintre cele două continente. Potrivit site-ului american „Daily Beast”, un anunț al administrației Trump, în privința extinderii interdicției impuse dispozitivelor electronice și pentru europeni, urma să fie făcut, cel mai probabil, ieri. Interdicția i-ar putea afecta pe pasagerii companiilor aeriene americane „United Airlines”, „Delta” și „American Airlines”, scrie și publicația britanică „Daily Mail”. Conform aceleiași surse, pe aeroportul „Heathrow” din Londra, acolo unde au loc 17 la sută dintre zborurile care fac legătura cu SUA, au fost dispuse deja filtre suplimentare de verificare la porțile de îmbarcare pentru pasagerii ce provin din Orientul Mijlociu. Interdicția pentru aceștia a fost implementată în premieră, după ce un raid asupra teroriștilor din Yemen a dezvăluit că islamiștii radicali au inventat un dispozitiv care ar putea fi inserat în bateriile unui laptop, provocând explozii capabile să doboare avioane.

Lovitură dată companiilor aeriene

Restricțiile în privința dispozitivelor electronice de mari dimensiuni adoptate de administrația Trump în luna martie i-au afectat pe pasagerii din zece state, între care Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Qatar și Turcia. Între companiile aeriene lovite în plin de interdicția americană se numără „Royal Jordanian Airlines”, „Egypt Air”, „Turkish Airlines”, „Saudi Arabian Airlines”, „Kuwait Airways”, „Royal Air Maroc”, „Qatar Airways”, „Emirates” și „Etihad Airways”, toate cu zboruri directe în SUA.

Administrația de la Washington a interzis aducerea de laptopuri și tablete în cabinele avioanelor care asigură zborurile a nouă companii aeriene de pe zece aeroporturi internaționale, invocând riscul de atentate comise de teroriștii din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Companiile aeriene internaționale trebuie să găsească soluții pentru a face față situației generate de interdicțiile de securitate impuse de autoritățile americane. La solicitarea Emiratelor Arabe Unite și Egiptului, Organizația Internațională pentru Aviație Civilă s-a întâlnit pentru a examina în ce măsură au fost afectate liniile aeriene de hotărârea Casei Albe. Concomitent, aeroporturile din Europa se pregătesc pentru extinderea restricțiilor și pe vechiul continent.

 

×
Subiecte în articol: trump laptop avion