x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Administrația Trump se opune anexării de către Israel a unor zone din Cisiordania

Administrația Trump se opune anexării de către Israel a unor zone din Cisiordania

16 Mai 2020   •   21:30
Administrația Trump se opune anexării de către Israel a unor zone din Cisiordania

Iniţiativa Israelului de anexare a unor zone din Cisiordania ar trebui să facă obiectul discuţiilor cu liderii palestinieni pe tema planului de pace prezentat de Casa Albă, anunţă Departamentul de Stat american, citat de site-ul Axios.com.

Administraţia SUA consideră că discuţiile "ar trebui să aibă loc în cadrul negocierilor directe între Israel şi palestinieni pe tema planului de pace elaborat de preşedintele Donald Trump", a declarat Morgan Ortagus, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Declaraţiile intervin în contextul unei serii de mesaje publice ale Administraţiei SUA în ceea ce pare a fi un efort de a semnala Israelului că Washingtonul nu susţine anexarea, în acest moment.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a avertizat vineri, într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel, despre peericolul anexării Cisiordaniei de către Israel.

"Liderii care pledează pentru soluţia unui singur stat nu înţeleg ce va însemna acest lucru. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar prăbuşi Autoritatea Naţională Palestiniană ? Ar fi mai mult haos şi extremism în regiune. Dacă Israelul anexează Cisiordania în iulie, acest lucru ar conduce la un conflict masiv cu Regatul Haşemit al Iordaniei. Nu vreau să lansez ameninţări şi să creez o atmosferă de dispute, dar analizăm toate opţiunile. Suntem de acord cu multe ţări din Europa şi cu reprezentanţii comunităţii internaţionale că legea forţei nu ar trebui să se aplice în Orientul Mijlociu", a subliniat regele Abdullah.

Departamentul de Stat subliniat că tratatul de pace israelo-iordanian este foarte important pentru SUA și este necesar ca părţile să revină la masa negocierilor. "Vom insista să se întâmple acest lucru", a sublinat Morgan Ortagus.

Franţa a îndemnat statele UE să analizeze posibilitatea de a ameninţa Israelul cu o reacţie dură dacă va aplica planul de anexare a unor zone din Cisiordania.

Premierul în exerciţiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunţat că noul guvern va iniţia în iulie discuţii referitoare la extinderea suveranităţii israeliene asupra coloniilor evreieşti şi Văii Iordanului, zone situate în Cisiordania. Ideile sunt conţinute şi în planul de pace pentru conflictul israelo-palestinian, elaborat de Administraţia Trump.

Liderii palestinieni au condamnat vehement planul Israelului de extindere a controlului asupra zonelor din Cisiordania, anexate în războiul din 1967.

Toate ţările UE ar trebui să accepte o reacţie dură faţă de Israel, iar demersul poate fi blocat de aliaţi ai statului evreu, precum Ungaria şi Cehia.

Un purtător de cuvânt al UE a refuzat să facă vreun comentariu pe tema planului de reacţie, dar a subliniat că "anexarea intră în contradicţie cu legislaţia internaţională, iar dacă va continua, Uniunea Europeană va acţiona corespunzător".

Mediafax

×
Subiecte în articol: Israel sua palestina cisiordania