x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Adolescenţii din Ungaria au oferte de distracţie ciudate: tabere de vară militare

Adolescenţii din Ungaria au oferte de distracţie ciudate: tabere de vară militare

de Istvan Deak    |    07 Aug 2012   •   12:51

In Ungaria, adolescentii isi pot petrece vacantele de vara intr-o tabara militara. Aceasta este ultima gaselnita in materie de distractie pentru tinerii in varsta de 11 pana la 21 ani.

Ei isi pot petrece vacantele in conditii ceva mai speciale, intr-o tabara paramilitara, unde invata ce este disciplina, mersul la pas si se pot antrena pentru manuirea armelor.

La Mogyorod, localitate situata la circa 30 de kilometri distanta de capitala Budapesta, un sejur costa 120 de euro, vacanta fiind oferita de o companie privata. Dar adolescentii care se inscriu intr-o astfel de tabara vor fi supravegheati si formati de militari ai Armatei ungare.

"Noi le acordam o adevarata pregatire militara de baza. Au de facut exercitii de anduranta, avand cursuri dimineata si exercitii de gimnastica. De-a lungul intregii zile, ei trebuie sa-i asculte pe formatorii care vin din diferite unitati ale Armatei', a declarat un reprezentant al taberei paramilitare pentru AFP.

Tineri invatacei fac exercitii de tir cu arme AK-47, Kalasnikov. Gloantele se trag, desigur, in gol, dar pentru adolescenti aceasta este o experienta puternica, pentru ca este pentru prima oara cand manuiesc o arma de razboi cu adevarat.

"Imi place tot ce este militar si extrem. As vrea sa fiu soldat cand voi fi mare', a declarat Rebecca, o tanara in varsta de 16 ani, participanta la acest gen de tabara paramilitara, unde domneste o disciplina martiala, si orice abatere de la aceasta este sanctionata prin exercitii fizice, de exemplu o serie de flotari.

"Imi place disciplina, imi place faptul ca trebuie sa aranjezi totul, ca trebuie sa te supui ordinelor si ca trebuie tot timpul sa ceri voie pentru orice', a declarat, la randul sau, Peter, un tanar soldat de numai 12 ani.

In tabara de la Mogyorod sunt 50 de adolescenti saptamanal si se familiarizeaza cu viata militara. In fiecare vara sunt peste 400 de tineri care gusta din "placerile' acestei vieti spartane. Pentru compania care detine tabara paramilitara, aceasta este o afacere profitabila. Nu degeaba a ajuns in cel de-al saselea an al existentei sale. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×