x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aeroportul internaţional Gatwick, paralizat de drone

Aeroportul internaţional Gatwick, paralizat de drone

20 Dec 2018   •   16:13
Aeroportul internaţional Gatwick, paralizat de drone

Aeroportul internaţional Gatwick, al doilea ca importanţă din Marea Britanie, a fost complet închis joi, după ce a fost survolat de mai multe drone, în cadrul "unei acţiuni deliberate", potrivit Poliţiei, ce riscă să afecteze aproximativ 110.000 de pasageri aflaţi în tranzit, cu câteva zile înainte de Crăciun, informează AFP. 

Cozi cu pasageri aflaţi în faţa birourilor de Informaţii se întindeau pe mai multe sute de metri, a constatat un jurnalist de la AFP. Alţi pasageri s-au plâns că au fost nevoiţi să rămână blocaţi timp de mai multe ore în avioanele în care se aflau. 

"Toate zborurile, aterizări sau decolări, sunt în prezent suspendate, pentru a ne oferi timpul să anchetăm informaţiile legate de dronele care au survolat aerodromul nostru", se afirmă într-un mesaj publicat pe site-ul acestui aeroport, al doilea ca importanţă din Londra, după Heathrow. 

Gatwick Airport a fost închis prima dată miercuri seară la ora 21:03 GMT, după ce două drone au fost văzute în timp ce survolau zona. Aeroportul a fost redeschis pentru scurtă vreme, timp de trei sferturi de oră, în noaptea de miercuri spre joi, înainte de a fi din nou reînchis la ora locală 03:45, în urma unor noi informaţii referitoare la prezenţa unor drone care survolau de la mică înălţime clădirea şi pistele sale. Cea mai recentă survolare a fost semnalată în cursul dimineţii de joi. 

La ora 09:15 GMT, reprezentanţii aeroportului semnalau pe contul de Twitter al acestuia că "o activitate cu drone este în curs de desfăşurare". 

Potrivit Poliţiei din Sussex, comitatul aflat la sud de Londra în care se află aeroportul, este vorba despre "o acţiune deliberată ce vizează perturbarea aeroportului", însă "nu există absolut niciun indiciu care să sugereze că acest fapt ar fi legat de terorism". 

Aproximativ 110.000 de pasageri ar fi trebuit să decoleze sau să aterizeze la Gatwick joi, la bordul a 760 de avioane, potrivit purtătorului de cuvânt al aeroportului britanic. 

Închiderea aeroportului de miercuri seară a afectat deja 10.000 de pasageri, a precizat directorul operaţional, Chris Woodroofe, pentru BBC Radio 4, evocând "un act iresponsabil". 

Printre aceşti pasageri se află 6.000 de persoane care ar fi trebuit să aterizeze la Gatwick dar au fost deturnate spre alte aeroporturi, 2.000 de persoane care nu au putut să decoleze de pe aeroportul iniţial şi alte 2.000 de persoane care nu au putut să decoleze de pe Gatwick Airport. 

Mulţi dintre aceşti pasageri şi-au petrecut noaptea în aeroport, folosindu-şi paltoanele pe post de pături pentru a se încălzi, potrivit agenţiei britanice Press Association. 

Mamosta Abdulla a rămas blocat timp de patru ore în avionul său ce ar fi trebuit să decoleze spre Irak. "Toată lumea transpira, pentru că era atât de cald în interior. Am primit un bon în valoare de 12 lire sterline pentru băuturi răcoritoare după două ore de aşteptare şi asta a fost tot", a relatat el. 

Apoi, "a trebuit să dormim într-un loc glacial, pe scaune inconfortabile", a adăugat acelaşi pasager, referindu-se la un spaţiu amenajat într-un terminal al aeroportului. 

"Nu am dormit de ieri dimineaţă, suntem foarte obosiţi. Era foarte frig", a declarat Andri Kyprianou, care trebuia să ajungă în Cipri după o escală în Ucraina. Ea a spus că a văzut o femeie însărcinată care a dormit pe jos. 

Pasagerii au fost invitaţi să nu meargă la faţa locului şi să verifice statutul curselor lor la birourile companiilor lor aeriene. Acelaşi sfat a fost promovat şi de compania aeriană britanică Easyjet, care a precizat într-un comunicat că a anulat sau a deviat mai multe zboruri spre alte aeroporturi britanice. 

Chris Woodroofe a precizat că Poliţia îi caută în mod activ pe operatorul sau operatorii dronelor şi că un elicopter survolează zona. "Însă Poliţia ne-a spus că ar fi periculos să se doboare dronele din cauza riscului generat de eventualele gloanţe pierdute", a adăugat el. 

Secretarul de Stat britanic care coordonează sectorul aerian, Elizabeth Sugg, a subliniat pentru postul de televiziune SkyNews că acele survolări sunt ilegale şi pasibile cu cinci ani de închisoare. 

"Publicul trebuie să înţeleagă că dronele nu sunt doar jucării şi că pot să existe consecinţe catastrofale dacă ele intră în coliziune cu un avion", a declarat Rob Hunter, directorul departamentului de securitate aeriană din cadrul Asociaţiei piloţilor britanici (BALPA). 

Potrivit legislaţiei britanice, dronele nu pot fi utilizate la o distanţă mai mică de un kilometru faţă de un aeroport şi ele nu trebuie să depăşească altitudinea de 400 de picioare (122 de metri). 

Gatwick este al optulea aeroport din Europa prin prisma traficului aerian şi se clasează imediat după Mumbai în topul aeroporturilor cu cele mai frecventate piste unice. 

El deserveşte peste 228 de destinaţii din 74 de ţări şi aproximativ 45 de milioane de pasageri tranzitează acest aeroport britanic în fiecare an.

AGERPRES

×