x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afacerea curcanului, de sute de miliarde

Afacerea curcanului, de sute de miliarde

de Mihaela Biliovschi    |    28 Noi 2008   •   00:00

Americanii cresc 271 milioane de curcani în fiecare an. Apoi îi mănâncă. Un american digeră aproximativ 6 kilograme de curcan în fiecare an.



Se crede că prima Zi a Recunoştinţei, sau festivalul recoltei, s-a sărbătorit neoficial în 1621 când un grup de pelerini religioşi a organizat un festin de trei zile pentru a celebra recolta  bogată, un eveniment pe care mulţi americani îl consideră astăzi prima Zi a Recunoştinţei. A devenit, în cele din urmă, o sărbătoare naţională în 1863, când preşedintele Abraham Lincoln a proclamat Ziua Recunoştinţei drept zi naţională.

VINEREA NEAGRĂ-BAROMETRUL ECONOMIEI.  Mai târziu, preşedintele Franklin Roosevelt a clarificat faptul că Ziua Recunoştinţei trebuie să fie sărbătorită numai în a patra zi de joi a lunii noiembrie pentru a încuraja americanii să iasă devreme la cumpărături pentru sărăbtorile de iarnă. Aşa a devenit vinerea de după Ziua Recunoştinţei cunoscută şi ca ”Vinerea Neagră”. În această zi, magazinele din Statele Unite fac cele mai mari reduceri la produse de tot soiul, sperând să scoată cât mai mulţi bani din buzunarele americanilor înainte de finalul anului. Vinerea Neagră este cunoscută şi ca ”barometru” al economiei. Cu cât mai mare cifra vânzărilor, cu atât mai prosperă va fi economia în anul viitor. Economiştii aşteaptă cu sufletul la gură.
Dar ce spun statisticile despre ziua cea mare, a recunoştinţei? Biroul de Statistică al Statelor Unite a furnizat datele următoare.

271 milione. Este numărul estimativ al curcanilor crescuţi în SUA numai în anul 2008. Curcanii produşi în anul 2007 au cântărit, la grămadă, 3,6 miliarde kilograme, iar eticheta cu preţul a arătat o valoare de 3,7 miliarde de dolari.

309 milioane.  Producţia de merişoare/răchiţele (cranberry) pe 2008 este estimată la 309 milioane kg, cu 5 procente mai mult decât producţia anului precedent. Statul cu cea mai mare producţie de cranberry este Wisconsin, cu 175 milioane kg.

817 milioane kilograme. Greutatea totală a cartofilor dulci – folosiţi în prepararea prânzului de Ziua Recunoştinţei - care au fost produşi în SUA în anul 2007. North Carolina a produs cei mai mulţi cartofi, urmată de însorita California.

500 milioane kg.  Dovleac produs în 2007. Illinois, statul de reşedinţă al preşedintelui ales, a produs cea mai mare cantitate, cu 246 milioane kg. De asemenea, California, Ohio şi New York sunt în fruntea producătorilor de dovleci. Următorul ingredient preferat de Ziua Recunoştinţei, cireşele pentru plăcinta cu cireşe, a fost produs în cantitate de 80 milioane kg. Majoritatea, 61 milioane kg, este produsă de Michigan.

2,1 miliarde de obroace.
  Este volumul total de grâu produs în 2007. Kansas şi North Dakota au contribuit cu 28% din producţia de grâu a naţiunii.

9,2 milioane de dolari.  Deşi pare incredibil, cantitatea produsă în SUA de curcani nu este suficientă. Aşa că americanii au plătit 9,2 milioane de dolari pe curcani de import numai din ianuarie până în până în iulie 2008, peste 99% vine din Canada. Tot Canada exportă în SUA cranberry, în valoare de 2,1 milioane dolari numai anul acesta. Republica Dominicană furnizează 86% din totalul importurilor de cartofi în SUA (3,8 milioane de dolari, valoare). Statele Unite au un deficit de schimb la curcanii vii de 4,9 milioane de dolari, dar înregistrează un surplus de 15 milioane în cranberry şi 22,3 milioane în cartofi.
În 2006, un american a consumat în medie 6 kg carne de curcan. Consumul de cartofi per capita a fost de 2,1 kg.

INDUSTRIA CURCANULUI - 17.000 locuri de muncă
În anul 2002, Statele Unite au încasat 3,6 miliarde de dolari pe curcanii exportaţi. Arkansas a condus la exportul de curcani, statul încasând peste 58 milioane de dolari din afacerea cu curcani. Virginia ţine aproape, cu 544 milioane câştigate din curcani şi Norh Carolina a făcut 453 milioane dolari. Industria creşterii curcanilor angajează 17.000 de oameni.

Costul mediu pe un kilogram de curcan îngheţat este de 2,2 dolari, însă preţul poate atinge chiar şi 1,1 dolar/kg în ultimele ore înainte de Thanksgiving.

×