x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afaceri, la beţie, cu blugi nord-coreeni

Afaceri, la beţie, cu blugi nord-coreeni

de Sînziana Stancu    |    13 Ian 2010   •   00:00
Afaceri, la beţie, cu blugi nord-coreeni
Sursa foto: /Reuters

Ideea s-a născut într-o noapte de beţie cruntă, când trei tineri suedezi au pus, la plesneală, de-o afacere cu statul nord-coreean. După doi ani, ineditul proiect s-a transformat în realitate.



Jakob Ohlsson (23 de ani), Tor Rauden Kallstingen (24) şi Jacob Astrom (25), prieteni la cataramă, amatori de baruri de noapte şi nedespărţiţi de laptopurile lor oriunde s-ar fi aflat, şi-au dat întâlnire în seara de 20 iulie 2007 într-un bar ca să-şi înece amarul în alcool. După ce băuseră destul de mult, le-a venit ideea să înceapă o afacere. Şi, tot navigând pe internet, unul dintre ei s-a oprit asupra unui anunţ care îndemna la "investiţii în Republica Democratică Populară Coreea de Nord".

Au intrat în pagina oficială de web a statului nord-coreean şi au dat click pe secţiunea "Business". După alte două click-uri au ajuns la capitolul "Bunuri de export". Oferta era: "Cosmetice, camioane, marmură, arme, apă minerală, extinctoare şi... «jeans»", scrie Der Spiegel. Au ales acest din urmă articol.

Au trimis un mail la adresa de pe site, pretinzând că sunt manageri de import-export la o firmă căreia îi inventaseră ad-hoc numele, interesându-se de ofertă. După 24 de ore, le-a răspuns "prieteneşte" un oarecare Mr Sapmak, care le-a mulţumit pentru interesul arătat. Răspunsul lui era începutul a ceea ce avea să devină mai târziu "Noko Jeans".

În luna noiembrie, cei trei suedezi treceau deja la treabă. Au început negocierile cu Phenianul prin intermediul ambasadei nord-coreene din Stockholm.

În decembrie a şi sosit o delegaţie nord-coreeană la Stockholm. Suedezii au venit la întâlnire cu lecţia făcută pentru a părea cât mai credibili, pentru că nu aveau încă firmă, aducându-l cu ei şi pe tatăl lui Ohlsson, un dentist îmbrăcat la costum. Au "înmânat" delegaţiei de la Phenian două perechi de pantaloni ca mostre, una fiind chiar pantalonii uzaţi ai unuia dintre ei.

CU CEAUŞESCU LA PHENIAN
La data de 27 iulie 2008, suedezii plecau în "călătorie de afaceri" la Phenian, unde fuseseră invitaţi de nord-coreeni. În micul protocol de călătorie pe care îl trimiseseră autorităţilor nord-coreene cu mult timp înainte de plecare, suedezii îşi exprimaseră dorinţa "de a vizita un centru de computere din Phenian, de a se întâlni şi de a sta de vorbă cu tineri obişnuiţi din capitala nord-coreeană şi de a participa la aşa-numitele «jocuri de masă», specifice acestei ţări, care constau într-un număr foarte mare de participanţi la spectacole cu multă coregrafie".

Gazdele le-au făcut un cu totul altfel de program: "Vizită la Mausoleul «Marelui Conducător», fostul preşedinte Kim Il-Sung, la una dintre statuile «Marelui Conducător» şi vizionarea colecţiei de cadouri primite de «Marele Conducător» de la demnitari străini", între care şi un cap de urs, vânat de fostul lider al "poporului prieten" al Coreii de Nord, Nicolae Ceauşescu, o valiză din piele de crocodil primită de la liderul cubanez, Fidel Castro, şi o limuzină antiglonţ de la fostul dictator sovietic Iosif V. Stalin.

FOTO DE GRUP ŞI VOTCĂ SUEDEZĂ
Abia în ultima zi din cele zece pe care le-au petrecut la Phenian, suedezii au reuşit să se întâlnească cu un fabricant de textile. La început, omul avea reţineri, pentru că jeans-ii erau un simbol american. Dar, pe de altă parte, îi convenea şi lui ca o fabrică nord-coreeană să apară pe site-ul de web al unor întreprinzători occidentali. Până la urmă, afacerea a fost parafată cu o strângere de mână, o fotografie de grup şi cu votcă suedeză.

În noiembrie 2009, la Stockholm a ajuns primul transport de blugi fabricaţi în Coreea de Nord - 1.100 de perechi de culoare neagră, în două variante: modelul "Kara" - mulat pe corp, şi modelul "Oke" - larg. Tinerii întreprinzători aveau acum probleme, culmea, cu conaţionalii lor, care nu au vrut să le vândă blugii în magazine, pe motiv că "nu se amestecă în politica unui stat comunist şi dictatorial". Până la urmă şi-au făcut propriul magazin de desfacere la Stockholm şi au deschis şi un muzeu al Coreii de Nord.

×
Subiecte în articol: externe