x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afaceristii se opun extinderii europene

Afaceristii se opun extinderii europene

06 Feb 2004   •   00:00

Extinderea Uniunii Europene (UE) este de bun augur, dar nu trebuie sa continue prea curand dupa valul din 2004. Aceasta este opinia a circa doua treimi din marii afaceristi europeni.

Mai-marii firmelor si companiilor europene sunt multumiti de impactul pe care il va avea asupra afacerilor acceptarea a zece noi membri in Uniunea Europeana. Numai ca, potrivit unui sondaj realizat de grupul american United Parcel Service, extinderea Uniunii ar trebui suspendata temporar, dupa asimilarea statelor care adera in 2004. Asta ar insemna ca Romania, dar si Bulgaria si Turcia, programate sa se integreze pana in 2010, sa mai astepte ani buni. Sondajul arata ca 57% dintre afaceristii interogati fie se impotrivesc unei Uniuni mai mari de 25 de state, fie au serioase indoieli ca o noua extindere va avea loc prea curand. Rezultatele chestionarului agita din nou apele la Bruxelles, pentru ca repondent ii nu sunt orice patroni de buticuri, ci 1.453 de directori executivi ai celor mai importante firme europene.

Suntem penultimii in preferinte
Intrebati pe cine ar prefera totusi daca ar fi ca UE sa accepte in curand noi state, afaceristii s-au gandit, in proport ie de 12%, la Rusia. In asteptarea acestui eveniment la care putini indraznesc sa viseze, 11% dintre cei chestionati s-ar multumi cu Turcia, in timp ce 6% asteapta cu nerabdare ca Elvetia sa se alature Uniunii. Acelasi procent l-a obtinut Romania, care a reusit sa se situeze inaintea Bulgariei. Vecina de la sud este dorita de 5% dintre oamenii cu bani ai continentului.

Marea speranta
Desi sunt sceptici fata de viitorul unei Uniuni cu peste 25 de membri, afaceristii europeni s-au vazut nevoiti sa recunoasca faptul ca extinderea din 1 mai 2004 va fi de bun augur pentru companiile lor. Aproape noua din zece directori chestionati cred ca, intr-un fel sau altul, vor obtine profituri de pe urma noilor membri. Ei isi pun cele mai mari sperante in Polonia.

Multe restrictii pentru estici
Irlanda ar putea fi singura tara din Uniunea Europeana care sa le asigure muncitorilor din viitoarele zece state membre beneficii sociale si drepturi de munca egale cu ale propriilor cetateni. Dupa ce, in mai putin de o luna, Suedia, Danemarca si Olanda au decis ca nu-si vor deschide fara restrictii piata pentru lucratorii din Europa Centrala si de Est, si Marea Britanie a anuntat ca isi va revizui politica. Membrii UE se tem ca cetatenii lor vor fi dezavantajati de mana de lucru ieftina din statele nou acceptate.( IRINA CRISTEA )

×
Subiecte în articol: externe