x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ahmadinejad anunţă un “Orient Mijlociu debarasat de Israel şi de SUA”

Ahmadinejad anunţă un “Orient Mijlociu debarasat de Israel şi de SUA”

de Marina Constantinoiu    |    11 Feb 2011   •   17:19

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejat, a anunţat, vineri, într-un discurs mesianic rostit în faţa unei mulţimi imense, adunate la Teheran pentru a marca cea de-a 32-a aniversare a revoluţiei islamice din 1979, că Orientul Mijlociu se va debarasa în curând de SUA şi de Israel, relatează AFP.

Ahmadinejad a făcut referire, astfel, la revoltele din Tunisia şi din Egipt. “Fiţi vigilenţi! Este dreptul vostru să fiţi liberi, să vă alegeţi guvernul şi conducătorii”, a declarat preşedintele iranian, adresându-se tinerilor din statele islamice şi arabe, în special egiptenilor. Apoi, adresându-se direct americanilor şi occidentalilor, preşedintele a spus: “Dacă vreţi ca popoarele lumii să se încreadă în voi, încetaţi să mai interveniţi în problemele interne ale acestora, în special în Tunisia şi Egipt. Apoi, debarasaţi regiunea de regimul sionist”.
Preşedintele Ahmadinejad şi-a ţinut discursul în faţa mulţimii adunate în piaţa Azadi (Libertate) din centrul Teheranului. Potrivit imaginilor transmise de televiziunea iraniană, alături de sloganurile tradiţionale, precum “Moarte Americii” sau “Moarte Israelului”, unii manifestanţi au strigat de această dată şi sloganuri în favoarea susţinerii revoluţiei din Tunisia şi Egipt, au fluturat drapelul iranian şi au ridicat în aer portrete înfăţişându-i pe imamului Khomeini, fondatorul Republicii Islamice, şi pe ayatolahul Ali Khamenei, actualul lider religios suprem, precum şi pancarde pe care se putea citi “22 Bahman (11 februarie), ziua unităţii naţionale”.
Spre deosebire de anul trecut, opoziţia nu a organizat nicio acţiune de protest împotriva manifestaţiilor, dat fiind apelul lansat de Gardienii Revoluţiei, arma ideologică a regimului iranian, care a ameninţat cu pedepsirea severă a oricărei tentative de opoziţie pe parcursul sărbătorii.

×