x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Air Sarko One, avionul preşedintelui Franţei, are două cuptoare în valoare de 75.000 de euro

Air Sarko One, avionul preşedintelui Franţei, are două cuptoare în valoare de 75.000 de euro

de Marina Constantinoiu    |    26 Iul 2011   •   13:45

Totul pentru confortul presedintelui Republicii! Totul pentru noul A330 prezidential, par a-si fi spus cei din anturajul presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, care n-au precupetit niciun euro pentru a putea echipa noul avion prezidential livrat in noiembrie 2010, comenteaza cotidianul Le Monde.

Asa ca au instalat in avion doua cuptoare, la pretul de 75.000 de euro, pentru a gati – nu doar a incalzi, asa cum este norma – alimentele; s-a dezactivat o usa a aparatului, situata in biroul prezidential si s-a instalat o izolatie fonica si termica; la hublouri au fost instalate perdele electrice! Factura totala: 2,24 de milioane de euro, bani dati de Elysee fara clipire. “Daca motorizarea perdelelor pentru hublouri se justifica prin ratiuni de securitate, pentru restul, Curtea constata ca a fost mentinuta comanda ca atare, in ciuda nivelului devizului', comenteaza Didier Migaud, primul presedinte al Curtii de Conturi, in cadrul celui de-al treilea raport remis luni, 25 iulie, presedintelui Republicii, referitor la gestionarea serviciilor de la Elysee. Totodata, Curtea a gasit un motiv de comparatie: amenajarea avionului prezidential, supranumit <>, a costat in total 76 de milioane de euro, un pret comparabil cu sumele consacrate de Germania, care-si reinnoia flota in acelasi moment'.

Raportul Curtii de Conturi reflecta paradoxul gestiunii de la Elysee, iar Didier Migaud a salutat “importanta progreselor inregistrate din 2008 pana in prezent' si a identificat patru factori explicativi: introducerea de proceduri contabile riguroase si un control al gestiunii instituite la Elysee; palatul a recurs la licitatii; efectivele palatului prezidential au fost reduse cu 13%, iar costurile voiajelor prezidentiale au fost restranse.

Elysee-ul a facut economii, suprimand Garden Party-ul de la 14 iulie (Ziua Nationala a Frantei – n.r), dar pomul de Craciun a costat 350 de euro de fiecare copil, un pret apreciat drept ridicat de catre Curte, chiar daca a scazut cu o treime fata de anii precedenti.

Curtea este ingrijorata de costul calatoriilor interne ale presedintelui, care nu-s cu nimic mai mici fata de anii trecuti. Astfel, deplasarea lui Sarkozy la Colombey-les-deux Eglises, pentru a marca 40 de ani de la decesul generalului de Gaule, a costat 284.000 de euro! In septembrie 2010, vizita presedintelui la pesterea din Lascaux, in Dordogne, alaturi de sotia sa, Carla Bruni si de fiul sau Aurelien, a costat 130.000 de euro. In aceste calcule nu intra costul numeroaselor forte de securitate mobilizate, comenteaza Le Monde.

×