x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Airbus va plăti o amendă de 81,25 milioande de euro, în urma acuzațiilor de corupție

Airbus va plăti o amendă de 81,25 milioande de euro, în urma acuzațiilor de corupție

10 Feb 2018   •   14:00
Airbus va plăti o amendă de 81,25 milioande de euro, în urma acuzațiilor de corupție

Airbus a confirmat vineri că procurorii germani au finalizat investigaţia de fraudă şi mită în legătură cu vânzarea avioanelor produse de grupul aeronautic european, şi a acceptat să plătească o amendă de 81,25 milioane de euro (99 de milioane de dolari), transmit Xinhua şi Reuters. 

În februarie 2017, Ministerul Apărării din Austria anunţa că va da în judecată Airbus şi Eurofighter în Austria pentru că au indus în eroare autorităţile de la Viena în legătură cu preţul de achiziţie, livrarea şi echipamentele avioanelor, un prejudiciu estimat la 1,1 miliarde de euro. Grupul aeronautic european este acuzat de înşelăciune cu rea-credinţă şi fraudă în legătură cu comanda pentru avioanele Eurofighter din anul 2003. 

Procurorii din Munchen au investigat dacă Airbus a dat mită pentru a câştiga un contract în valoare de două miliarde de dolari, acuzaţii dezminţite de grupul aeronautic european. Într-o declaraţie, procurorii au precizat că nu au găsit dovezi de mituire dar Airbus nu a putut justifica plăţi de peste 100 milioane de euro către două "societăţi fictive" (shell companies). 

EADS, compania mamă a Airbus în acea perioadă, a trimis fonduri de peste 100 milioane de euro către Vector Aerospace LLP şi City Chambers Limited. Majoritatea fondurilor au fost utilizate "în scopuri neclare", susţin procurorii. 

Separat, grupul aeronautic european este investigat în Marea Britanie şi Franţa în privinţa vânzării avioanelor comerciale. Presa anglo-saxonă susţine că Airbus ar putea primi o amendă de peste un miliard de lire sterline de la procurorii din cele două ţări. 

Biroul pentru Fraude Majore din Marea Britanie a deschis în august 2016 o anchetă oficială privind suspiciuni de fraudă, mită şi corupţie legate de vânzările de aeronave comerciale Airbus, după ce în urmă cu trei luni o instituţie guvernamentală britanică suspendase creditele de export pentru Airbus, invocând neconcordanţe între declaraţiile producătorului de avioane privind utilizarea unor terţi ca intermediari în negocierile de vânzări. 

Anul trecut, Franţa a demarat o investigaţie similară iar autorităţile din cele două state au anunţat că vor colabora în cadrul acestor anchete. Analiştii se aşteaptă ca grupul aeronautic european să primească o amendă record. 

Airbus este un lider european în furnizarea aeronavelor de tip petrolier, de luptă, de transport şi a avioanelor dedicate misiunilor, precum şi numărul unu în Europa în ceea ce priveşte programul spaţial şi a doua cea mai mare companie din lume cu misiuni în spaţiu. 

Recent, Airbus Helicopters a inaugurat noua fabrică din România, o investiţie de 52 milioane de euro, unde va fi produs elicopterul cu două motoare H215, primul aparat fiind aşteptat să iasă de pe linia finală de asamblare în 2018.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: airbus amenda coruptie acuzatii