x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al 51-lea stat pe harta Statelor Unite ale Americii: Portoricanii au votat să devină stat american

Al 51-lea stat pe harta Statelor Unite ale Americii: Portoricanii au votat să devină stat american

08 Noi 2012   •   10:13
Al 51-lea stat pe harta Statelor Unite ale Americii: Portoricanii au votat să devină stat american

Eveniment istoric în Puerto Rico. Locuitorii arhipelagului din Caraibe s-au pronunţat în cadrul unui referendum în favoarea incorporării în cadrul Statelor Unite ale Americii.

Potrivit CNN, principalele motive care au determinat populatia sa dea acest vot sunt caderea economica a tarii si scaderea drastica a numarului de locuitori. In Puerto Rico s-au mai organizat referendumuri pe aceasta tema in 1967, 1993 si 1998, insa rezultatele au fost negative, a declarat secretarul de Stat din Puerto Rico, Kenneth McClintock.

"Cred ca oamenii au inceput sa-si dea seama ca actuala relatie cu SUA nu ajuta pur si simplu la crearea de locuri de munca de care avem nevoie. Cand ai o politica guvernamentala care sperie jumatate din populatie...este timpul sa schimbi aceasta politica", a mai spus McClintock.



Puerto Rico are în prezent statutul de stat liber asociat SUA. Iniţial colonie spaniolă, el a fost cedat Statelor Unite în 1898. Portoricanii au cetăţenie americană din 1917, iar insula are actualul statut din 1952. Având capitala la San Juan, Puerto Rico este format din insula principală omonimă, alături de câteva insule mult mai mici. Are 3,7 milioane de locuitori.

×
Subiecte în articol: referendum vot Puerto Rico stat american