x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soldatul care a tras primul foc în cel de-al Doilea Război Mondial. "Hitler a minţit. Războiul a început mai devreme"

Soldatul care a tras primul foc în cel de-al Doilea Război Mondial. "Hitler a minţit. Războiul a început mai devreme"

26 Aug 2013   •   10:33
Soldatul care a tras primul foc în cel de-al Doilea Război Mondial. "Hitler a minţit. Războiul a început mai devreme"

Hermann Gerdau, care are acum 100 de ani, este bărbatul care a tras primul foc în timpul invaziei Poloniei de către Germania nazistă, eveniment care a declanşat cel de-al Doilea Război Mondial.

Gerdau, care trăieşte acum într-un azil de bătrâni, a vorbit pentru prima dată despre acel eveniment, oferind şi un detaliu interesant pentru istorici. Războiul ar fi început mai devreme.

"Hitler a spus că bombardamentul a început la 5:45 a.m., dar este fals. A început la ora 4.50. Ştiu, pentru că eu l-am început", spune Gerdau, potrivit Daily Mail.

Bărbatul, care avea 26 de ani în 1939, era artilerist pe nava Schleswig Holstein, căreia i s-a ordonat să atace baza navală militară poloneză Westerplatte, la 1 septembrie 1939.

"Noaptea au sosit 225 de infanterişti marini la bord, alături de mitraliere şi muniţie. A doua zi dimineaţa a venit ordinul să deschidem focul aspura bazei navale Westerplatte, care se afla la 500 de metri distanţă. Când a sunat alarma am sărit din pat şi am alergat la postul meu. Am tras primul foc al războiului. Eram atât de aproape încât a fost imposibil să ratez", a povestit Hermann Gerdau.

Potrivit spuselor lui Adolf Hitler, războiul ar fi început la ora 5.40, cu un bombardament al aviaţiei, urmat la cinci minute de focurile navei Schleswig Holstein.

"Am fost prins de euforia victoriei. Dar războiul nu mă entuziasmează, în general. La scurt timp am avut parte doar de orori", spune fostul soldat.

Hermann Gerdau, care a fost decorat pentru vitejie în 1943, când lupta împotriva navelor aliate din Atlanticul de Nord, spune că a fost deziluzionat de război încă de pe atunci, însă i-a fost teamă să spună lucrul acesta.

"Ni se scufundaseră atât de multe nave. Ştiam că războiul este pierdut, dar nu puteai să discuţi despre asta. Nu ştiai dacă cel de lângă tine e spion nazist sau nu. Aceia au fost anii în care o întreagă generaţie a pierit din cauza naziştilor".

În 1945, Hermann Gerdau a fost capturat şi închis ca prizonier de război, mai întâi în Marea Britanie, apoi în SUA. După ce a fost eliberat, Gerdau a devenit căpitan pe o navă de pescuit.

Gerdau spune că sfatul său pentru generaţiile tinere este să evite războiul.

"Ca să evite războiul trebuie să înveţe. Educaţia înseamnă totul". 

×
Subiecte în articol: al doilea razboi mondial adolf hitler