x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al-Qaeda îi fură armele lui Gaddafi

Al-Qaeda îi fură armele lui Gaddafi

de Irina Cristea    |    05 Apr 2011   •   19:07

Al-Qaeda exploatează criza din Libia pentru a depozita arme furate, inclusiv rachete sol-aer, intensificând temerile potrivit cărora ar putea doborî avioane civile în Marea Medi­terană. Potrivit publicaţiei The Daily Express, citată de Mediafax, rachetele au fost introduse în mod ilegal în baze din nordul Mali. Informaţiile secrete provenind din Algeria indică perspectiva ca susţinători ai lui Osama ben Laden să lanseze rachete asupra unor avioane de pasageri, cu lan­satoare mobile. Un oficial algerian din cadrul serviciilor de securitate a dezvăluit că un convoi de opt camionete au ieşit din zona de est a Libiei, au trecut prin Ciad şi Nigeria, iar de aici au ajuns în nordul Mali, unde au fost livrate aceste arme.

Între arme se află rachete antitanc, de tip RPG-7, de fabricaţie ru­seas­că, lansatoare de grenade, mi­tra­lie­re grele, puşti de tip Kalaşnikov, ex­plozivi şi muniţie. Oficialul a mai de­clarat că deţine informaţii potri­vit cărora aripa din Africa de Nord a or­ganizaţiei teroriste, Al-Qaeda din Ma­ghrebul Islamic (AQMI), a achi­ziţionat din Libia rachete sol-aer de tip Strela, de fabricaţie rusească.

Amiralul american James Sta­vri­dis, comandantul forţelor aliate din Eu­ropa, a declarat săptămâna trecută că informaţiile secrete arată „ur­me” ale prezenţei Al-Qaeda în Libia. Oficialul din domeniul securităţii a avertizat că, în cazul în care Muammar Gaddafi „cade”, se va prăbuşi şi securitatea la frontiere, „suficient de mult timp ca AQMI să se poziţioneze până în apele libiene din Medite­rana”.

×
Subiecte în articol: externe