x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vaticanul se aşteaptă să aibă un nou papă până pe 19 martie

Vaticanul se aşteaptă să aibă un nou papă până pe 19 martie

13 Mar 2013   •   17:51
Vaticanul se aşteaptă să aibă un nou papă până pe 19 martie

Faptul că după trei tururi de scrutin la Conclav n-a fost ales un nou papă este ceva ''foarte normal'', a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, părintele Federico Lombardi, acesta adăugând că "o ipoteză bună pentru o mesă de inaugurare" a noului pontificat ar fi pe 19 martie, de Sfântul Iosif, informează agerpres.ro.

''Doar la Conclavul din 1939 Papa - Pius al XII-lea - a fost ales la cel de-al treilea tur de scrutin'', a reamintit părintele Lombardi în cadrul unei întâlniri cu presa.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a mai spus că nu este vorba de ''un semn al divizărilor dintre cardinali'', ci de ''discernământul'' lor, dacă alegerea celui de-al 266-lea papă din istorie ia un anumit timp.

El a prezis că ''faza decisivă a acestei luni, deschisă de renunţarea la pontificat de către Benedict al XVI-lea, este de aşteptat ''în următoarele zile sau în următoarele ore'', chiar dacă şi lui îi este imposibil s-o ştie.

''O ipoteză bună, a adăugat el, pentru o mesă de inaugurare este 19 martie'', de sărbătoarea Sf. Iosif. Dacă va fi ales un nou papă până atunci, este foarte posibil ca el să oficieze duminică slujba Angelus în Piaţa Sf. Petru, a mai spus părintele Lombardi.

Părintele iezuit a invitat presa să se intereseze de ''climatul spiritual'' al acestui Conclav, precizând că ''este imposibil pentru cardinali să se sustragă spiritualităţii ce emană din Judecata de Apoi a lui Michelangelo''. El a evocat climatul ''de reculegere'' în care are loc această alegere, deplângând printre altele faptul că presa vorbeşte mai degrabă de ''divizări'' sau de ''conflicte'', care sunt ''total inventate''.

Federico Lombardi a mai spus că papa emerit Benedict al XVI-lea urmăreşte ''cu multă atenţie'' desfăşurarea acestui Conclav şi că a privit îndeosebi la televizor, marţi, mesa ''Pro eligendo romano pontifice'', petrecându-şi o parte din zi în rugăciune.

Benedict al XVI-lea nu prevede să asiste la mesa de inaugurare, a mai spus părintele Lombardi.  

×
Subiecte în articol: alegere papa conclav papa Vatican