x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri anticipate în Turcia pe data de 24 iunie

Alegeri anticipate în Turcia pe data de 24 iunie

18 Apr 2018   •   17:12
Alegeri anticipate în Turcia pe data de 24 iunie

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat alegeri anticipate pentru data de 24 iunie, cu mai mult de un an înainte de alegerile la termen, afirmând că este absolut necesară schimbarea la o președinție executivă, scrie The Guardian.

Oricine va câștiga va fi învestit cu puteri extraordinare, după ce un referendum de anul trecut a transformat Turcia într-o republică prezidențială în locul uneia parlamentare.

Erdogan a afirmat că a luat decizia după ce a discutat cu liderul Partidului Acțiunii Naționaliste (MHP), Devlet Bahceli. Alegerile prezidențiale și parlamentare erau programate, în mod normal, pentru noiembrie 2019.

Baheli a cerut, marți, alegeri anticipate pe data de 26 august, deși în ultimele săptămâni atât el, cât și președintele Erdogan au respins în mod public această opțiune.

Erdogan a încheiat un acord electoral cu Baheli în vederea viitoarelor alegeri.

„Chiar dacă președintele și guvernul lucrează împreună, ne confruntăm la fiecare pas cu problemele vechiului sistem”, a spus Erdogan, miercuri.

„Evoluțiile din Siria și din alte părți au demonstrat că este urgent să trecem la un nou sistem executiv, pentru a lua măsuri mai bune pentru viitorul țării noastre ... Am discutat despre apelul domnului Bahceli cu autoritățile noaste competente. Am ajuns la înțelegerea că trebuie să tratăm pozitiv aceste alegeri anticipate”, a mai spus președintele Turciei.

×