x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri anticipate la Chişinău

Alegeri anticipate la Chişinău

de Vitalie Calugareanu    |    08 Dec 2009   •   00:00
Alegeri anticipate la Chişinău
Sursa foto: Radu Stefan/Mediafax

În Republica Moldova vor avea loc din nou alegeri parlamentare anticipate. Deputaţii nu au reuşit luni, în cadrul alegerilor prezidenţiale repetate, să aleagă noul şef al statului. Astfel, alegerile anticipate urmează să aibă loc nu mai devreme de luna iunie 2010.



Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) nu i-au ajuns opt voturi ca să aleagă singură preşedintele, iar comuniştii au boicotat luni în corpore alegerile prezidenţiale. Conform Constituţiei Republicii Moldova, preşedintele interimar urmează să anunţe dizolvarea Parlamentului.

Se pare însă că preşedintele Parlamentului, liderul PL, Mihai Ghimpu, are un alt plan: "Rămâne ca noi, Alianţa, care ne-am asumat responsabilitatea, să ducem la bun sfârşit dorinţa cetăţenilor ca Republica Moldova să aibă un preşedinte. Vă aduc la cunoştinţă că înţelegerea noastră în cadrul Alianţei este să ne îndeplinim angajamentele asumate la momentul constituirii AIE, ceea ce înseamnă, de fapt, că Marian Lupu va deveni preşedinte al Republicii Moldova.

Vă pot spune că acest lucru se va îndeplini şi la vară o să puteţi pleca liber în vacanţă să vă odihniţi cu gândul că în Republica Moldova funcţionează toate instituţiile statului", a declarat Ghimpu la încheierea şedinţei de luni a Parlamentului. Cu alte cuvinte, preşedintele interimar consideră că alegerile parlamentare anticipate încă pot fi evitate: "Ideea mea este de modificat mecanismul de alegere a şefului statului prin referendum - adică din 3/5 necesare pentru alegerea şefului statului să facem ca preşedintele să poată fi ales cu 50+1 deputaţi.

Aceasta la etapa actuală. Dar dacă Comisia Constituţională ne va propune să revenim la republică semiprezidenţială, ca preşedintele să fie ales de popor - aceasta se va întâmpla peste patru ani", a menţionat preşedintele interimar.

Imposibil! - spun experţii constituţionalişti. În situaţia creată, actualul Parlament de la Chişinău trebuie dizolvat şi nu mai există nici o posibilitate legală ca acesta să aleagă preşedintele dintr-o a treia tentativă după modificarea Legii Supreme. De această părere este şi premierul Vlad Filat, liderul PLDM: "Republica noastră urmează să fie guvernată eficient, în interesul cetăţeanului, însă în cadrul acestei guvernări urmează să asigurăm şi condiţii pentru a desfăşura alegeri anticipate", a spus Filat.

Boicotul de luni al tuturor deputaţilor comunişti este oarecum surprinzător, pentru că în ajun unii deputaţi comunişti declaraseră că pledează pentru evitarea alegerilor anticipate, invocând interesul naţional. Deputatul comunist Vladimir Ţurcan a declarat cu o zi înainte că este hotărât să voteze pentru evitarea alegerilor anticipate, adăugând că are în preajmă un grup de deputaţi comunişti care îi împărtăşesc punctul de vedere. Ieri, în plenul Parlamentului, liderul fracţiunii comuniste, Maria Postoiko, a declarat că Lupu şi PLDM sunt "o jucărie docilă" în mâinile "partidelor radicale de dreapta" şi ar fi "o trădare ca deputaţii comunişti să voteze pentru candidatura propusă de AIE".

×
Subiecte în articol: externe