x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri fără câștigător în Republica Moldova

Alegeri fără câștigător în Republica Moldova

de Şerban Mihăilă    |    26 Feb 2019   •   11:53
Alegeri fără câștigător în Republica Moldova

Alegerile parlamentare din Republica Moldova nu s-au încheiat prin stabilirea unui câștigător clar și riscă să mențină țara într-o zonă „gri”, blocată între Occident și Rusia, pentru următorii patru ani. Distanța relativ mică dintre numărul de mandate obținute de socialiști și cele câștigate de forțele pro-europene anunță o guvernare confuză, fără direcție, vulnerabilă în fața intereselor interne și, mai ales, a influențelor externe.

Potrivit rezultatelor preliminare, prezentate pe circumscripţia naţională, Partidul Socialiștilor (PSRM), fondat de președintele pro-rus, Igor Dodon, și susținut puternic de Moscova, a obținut 31,2% din voturi, blocul electoral pro-european ACUM (Platforma DA şi PAS) - condus de Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate) şi Andrei Năstase (Platforma Demnitate şi Adevăr) a acumulat 26,5% din sufragii, Partidul Democrat (PDM), aflat la guvernare și condus de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a luat 23,7%, iar Partidul Șor, 8,3%, în condițiile în care scorul electoral al celorlalți 11 competitori, între care și cel al Partidului Comuniștilor, s-a aflat sub pragul de accedere în Parlament, adică sub 6%. Sistemul electoral mixt, pe listă de partid și prin vot direct, utilizat în premieră în Republica Moldova pentru desemnarea celor 101 deputați ai Parlamentului, a plasat însă Partidul Democrat pe primul loc la numărul de mandate obținute în circumscripțiile uninominale (19), acesta fiind urmat de socialiști, cu 15 mandate. Astfel, deși s-a clasat pe locul trei la votul pe liste de partid, după socialiști și pro-europeni, PDM ar putea avea cel mai mare număr de deputați, datorită câștigătorilor din circumscripțiile uninominale. PDM ar putea obține 34 de mandate, față de 31 ale socialiștilor și 23 ale ACUM. Restul mandatelor, până la 101, ar urma să fie împărțite între Partidul Șor și independenți. Altfel spus, Plahotniuc s-ar putea duce la Dodon, cerându-i mandat pentru formarea noului executiv. Deocamdată, Dodon a anunţat, ieri, că, imediat după validarea rezultatului alegerilor, va demara discuţii cu liderii partidelor care au intrat în legislativ pentru a forma o majoritate parlamentară şi a desemna un prim-ministru. El a avertizat că, în cazul în care cele patru formaţiuni politice parlamentare nu vor ajunge la un consens în vederea creării majorităţii, va pleda „pentru dizolvarea cât mai rapidă a acestui parlament şi alegeri parlamentare anticipate”.

Rămân în zona „gri”

Deocamdată, rezultatul strâns și probabilele alianțe chinuite încheiate pentru o viitoare guvernare sugerează că toată lumea a pierdut aceste alegeri. Și Rusia și Occidentul și, nu în ultimul rând, Republica Moldova. Socialiștii pro-ruși nu au obținut scorul necesar pentru a conduce țara fără rezerve în direcția Moscovei și, în cealaltă tabără, pro-europenii nu pot alcătui majoritatea. În aceste condiții, PDM, care joacă la două capete, va încerca probabil să adune o majoritate lipsită de identitate și un guvern fără direcție, vulnerabile în fața intereselor interne și, mai ales, a influențelor externe.

„PDM e gata să înceapă negocierile cu partidele şi cu independenţii care trec în Parlament, pentru a oferi cetăţenilor o majoritate parlamentară şi un guvern funcţional”.

Vlad Plahotniuc

×
Subiecte în articol: alegeri republica moldova