x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri în Israel: Netanyahu și Ganz sunt la egalitate. Nu pot forma un guvern de coaliție

Alegeri în Israel: Netanyahu și Ganz sunt la egalitate. Nu pot forma un guvern de coaliție

18 Sep 2019   •   12:04
Alegeri în Israel: Netanyahu și Ganz sunt la egalitate. Nu pot forma un guvern de coaliție

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi contracandidatul său Benny Gantz se află la egalitate şi nu pot forma un guvern de coaliţie. Comisia Electorală a difuzat până acum doar rezultate parțiale, după ce au fost deschise circa 44% dintre buletinele de vot. Mass-media israeliană a prezentat însă rezultate mai complete dar care nu au fost încă dezvăluite de autorităţile electorale.

Astfel, după numărarea a peste 92% dintre buletinele de vot, cei doi contracandidaţi ar fi obţinut fiecare câte 32 de locuri din totalul celor 120 din Knesset, Parlamentul israelian, şi nu reuşesc, nici măcar cu aliaţii lor, să depăşească nivelul de 61 de parlamentari pentru a forma majoritatea.

Lista partidelor arabe ar fi obţinut 12 locuri şi s-ar putea impune drept a treia forţă politică în Knesset, urmată de partidul Israel Beiteinu (Israel Casa Noastră) al fostului ministru Avigdor Lieberman, cu 9 locuri. Acesta din urmă a declarat că doreşte o coaliţie cu Likud (dreapta) al lui Benjamin Netanyahu şi cu partidul Kahol Lavan (Albastru-Alb) al lui Benny Gantz.

În Israel, preşedintele îi consultă pe deputaţii aleşi care trebuie să-i recomande un şef de guvern. Partidele arabe, ostile premierului în funcţie, au sugerat deja că se vor opune desemnării lui Netanyahu, fără a confirma însă dacă vor fi de partea lui Benny Gantz.

Netanyahu le-a declarat susţinătorilor săi că Israelul are nevoie de un guvern puternic, stabil şi sionist.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Israel