x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri în Republica Moldova. Socialiştii au obţinut cel mai bun scor la scrutinul parlamentar

Alegeri în Republica Moldova. Socialiştii au obţinut cel mai bun scor la scrutinul parlamentar

25 Feb 2019   •   08:44
 Alegeri în Republica Moldova. Socialiştii au obţinut cel mai bun scor la scrutinul parlamentar

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a obţinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminică, potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea a 43% din voturi.

CEC a centralizat, până luni dimineaţă la ora 07.00, procesele verbale din 2.086 secţii de votare din totalul celor 2.141 constituite, iar potrivit acestor date PSRM a obţinut 31,45% din voturile din circumscripţia naţională.

Pe poziţia a doua se clasează principala formaţiune politică de opoziţie, blocul electoral ACUM, care a beneficiat de susţinerea a 26,03% dintre alegători, în timp ce pe locul al treilea se situează Partidul Democrat, al premierului Pavel Filip, cu 24,03%. Partidul Şor a obţinut şi el 8,48%, în timp ce Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a atras voturile a doar 3,80% dintre votanţi.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Parlamentul este ales în baza sistemului electoral mixt, ceea ce presupune că 50 de deputaţi sunt aleşi într-o circumscripţie electorală naţională în baza listelor de candidaţi şi 51 de deputaţi în circumscripţii uninominale, din rândul candidaţilor independenţi sau a celor desemnaţi de către partidele politice. În circumscripţia electorală naţională şi-au depus liste de candidat 15 formaţiuni politice, în timp ce în circumscripţiile electorale uninominale au fost înregistraţi 321 de concurenţi electorali.

La scrutinul legislativ din Republica Moldova au participat 1,45 milioane de alegători din totalul celor 2,81 milioane de alegători înscrişi în listele electorale.AGERPRES

×