x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALEGERI ÎN SUA: Cum ar putea fi primele 100 de zile ale lui Donald Trump la Casa Albă

ALEGERI ÎN SUA: Cum ar putea fi primele 100 de zile ale lui Donald Trump la Casa Albă

09 Noi 2016   •   11:25
ALEGERI ÎN SUA: Cum ar putea fi primele 100 de zile ale lui Donald Trump la Casa Albă

Donald Trump, ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii (SUA) în cursul unui scrutin-şoc, trebuie acum să se pregătească să guverneze începând din 20 ianuarie 2017 şi, potrivit promisiunilor sale de campanie, el intenţionează să facă schimbarea foarte rapid, în primele sale 100 de zile de mandat, scrie miercuri într-un comentariu AFP.


Trump a promis îndeosebi ''o primă zi foarte ocupată''. ''Schimbarea va începe din prima mea zi'', a insistat el.

Miliardarul, în vârstă de 70 de ani, mare ''spintecător'' al unui ''sistem complet trucat'', a promis ''să facă America din nou măreaţă'', cu două idei forte: revitalizarea economiei şi protecţia americanilor. El le-a detaliat pe 22 octombrie la Gettysburg, în Pennsylvania, locul istoric al Războiului de secesiune şi al unui discurs celebru al preşedintelui Abraham Lincoln în 1863.

Din prima sa zi de mandat, Trump are de gând să-şi anunţe ''intenţia de a renegocia'' Tratatul de liber schimb nord-american (NAFTA) şi retragerea SUA din Parteneriatul transpacific (TPP).

El va ridica restricţiile privind producerea de energii fosile, va relansa proiectul oleoducului Keystone XL, un proiect americano-canadian uriaş împotriva căruia preşedintele Barack Obama a recurs la dreptul său de veto în februarie 2015, şi va anula plăţi de miliarde de dolari către ONU pentru programe ce vizează lupta împotriva schimbărilor climatice.

Miliardarul american va începe să expulzeze, după cum el a afirmat, ''peste două milioane de imigranţi infractori şi să anuleze vizele în cazul ţărilor care nu-i vor primi''. Va suspenda, de asemenea, ''imigraţia provenită din ţări predispuse la terorism'' şi va introduce ''controale extreme la frontiere''.

Toate aceste măsuri fac parte dintr-un ''contract'', în opinia sa, ''revoluţionar'' cu alegătorul american.

Donald Trump a promis să atace imediat ceea ce el a descris ca fiind ''corupţia de la Washington'', prin limitarea mandatelor aleşilor din Congres, îngheţarea salariilor funcţionarilor federali şi interzicerea, timp de cinci ani, pentru personalul Casei Albe şi cel al Congresului de a deveni lobby-işti.

El intenţionează să anuleze toate decretele anticonstituţionale care, potrivit lui, au fost semnate de către Barack Obama.

În pofida tensiunilor sale cu partidul său, deocamdată majoritar în Camera Reprezentanţilor şi în Senat, Trump promite să lucreze împreună cu Congresul pentru a introduce şi a adopta un plan economic care să înfiinţeze 25 de milioane de locuri de muncă în zece ani, îndeosebi prin intermediul unor reduceri substanţiale de impozite pentru clasa de mijloc şi întreprinderi, cu obiectivul unei creşteri economice de 4% pe an.

În ce priveşte zidul de la frontiera cu Mexicul, el va fi finanţat în întregime, potrivit lui Trump, de către Mexic. O pedeapsă cu închisoarea federală de minim doi ani va fi impusă de asemenea tuturor imigranţilor clandestini expulzaţi care revin în SUA.

Donald Trump va lucra, de asemenea, pentru abolirea cât mai repede posibil a legii privind asigurările de sănătate ce a fost supranumită ''Obamacare''. Marele proiect al lui Obama privind asigurările de sănătate pentru toţi a fost ţinta a numeroase critici, deoarece el este însoţit de creşterea primelor de asigurare pentru familiile din clasa de mijloc.

În programul său, 1.000 de miliarde de dolari vor fi destinaţi investiţiilor în infrastructuri pe o perioadă de zece ani, graţie unor parteneriate public-privat şi investiţiilor private încurajate prin reduceri fiscale.

Dar, discursul său de la Gettysburg s-a oprit la frontierele SUA. Nici un detaliu de politică externă nu figurează în programul său pentru primele 100 de zile de mandat.

Cum va finanţa el acest program? Ce va putea el într-adevăr să realizeze ? Numeroşi experţi au îndoieli, cu atât mai mult cu cât Donald Trump a variat deseori în propunerile sale.

Expulzarea din SUA a 11 milioane de imigranţi clandestini sau sistarea programului de primire de refugiaţi sirieni, această ultimă propunere un timp din prima sa zi la Casa Albă, nu au figurat îndeosebi în discursul său de la Gettysburg.

Sursa: AGERPRES

×