x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri legislative anticipate în Spania, la 20 noiembrie

Alegeri legislative anticipate în Spania, la 20 noiembrie

de Marina Constantinoiu    |    29 Iul 2011   •   13:51

Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a anuntat vineri convocarea de alegeri legislative anticipate pentru data de 20 noiembrie, relateaza AFP.

Aceste alegeri erau cerute insistent, de mai multe luni, de catre Partidul Popular (PP), principalul partid de dreapta din tara, dar mai ales dupa infrangerea de proportii suferita de socialistii lui Zapatero in alegerile regionale de la 22 mai. Oficiali de rang din cadrul Partidului Socialist (PSOE) doresc acelasi lucru, inclusiv, potrivit presei, candidatul socialist in alegeri, Alfredo Perez Rubalcaba, fost ministru de Interne.

Zapatero, in varsta de 50 de ani, a profitat de aceasta conferinta de presa, in care a prezentat un bilant pe primul semestru, pentru a anunta aceste alegeri anticipate, dupa ce a declarat ca "Guvernul si-a indeplinit o buna parte dintre obiectivele din cea de a doua parte a mandatului". "Intr-un context in continuare complicat, economia da semne pozitive... Noi am pus bazele relansarii" economice, a declarat el, in contextul in care economia spaniola a inregistrat, in primul trimestru, o usoara crestere, de 0,3 la suta, dar inca este afectata de un somaj "endemic".

Potrivit datelor anuntate chiar vineri, 20,89 la suta dintre spanioli sunt someri, o usoara ameliorare in raport cu primul trimestru, dar, reprezentand, in continuare, un record in randul tarilor industrializate.

Iar, in timp ce economia tarii face eforturi sa iasa din criza, agentia Moody's a lansat, vineri, un nou avertisment dur.

Aceasta a anuntat ca intentioneaza sa reduca nivelul indicelui datoriei suverane a Spaniei, in prezent la nivelul "Aa2", din cauza problemelor bugetare din tara, evocand dificultatea Guvernului de a aplica o rigoare bugetara, din cauza unui "mediu de crestere slaba".

Potrivit calendarului anuntat vineri, urmatorul Guvern va putea sa isi inceapa activitatea "de la 1 ianuarie, o data cu anul economic 2012".

Premierul, ajuns la putere in 2004 si reales in 2008, a anuntat, inca din aprilie, ca nu va mai candida, la finalul celui de-al doilea mandat.

Adjunctul sau, Alfredo Perez Rubalcaba, a fost desemnat sa candideze impotriva liderului PP, Mariano Rajoy, prezentat de sondaje ca invingator detasat, intr-un moment in care socialistii sunt aspru sanctionati pentru politica lor de austeritate in fata crizei economice, care afecteaza tara din 2008.

Cu toate acestea, distanta pare ca s-a mai redus, in ultimele saptamani, dupa desemnarea oficiala a lui Rubalcaba ca lider al grupului parlamentar al socialistilor.

Potrivit ultimului sondaj lunar, publicat miercuri de Centrul de Anchete Sociologice, socialistii ar obtine 36 la suta din intentiile de vot, fata de 43,1 la suta, cat ar obtine conservatorii, un interval mai mic cu 3,3 puncte decat cel rezultat din ancheta precedenta.

In fata unor perspective dezastruoase pentru socialisti, o parte a responsabililor partidului s-au pronuntat pentru organizarea unui scrutin anticipat, spre deosebire de Zapatero care, potrivit anturajului sau, era hotarat sa mearga pana la finalul mandatului, indiferent de costurile politice, pentru a consolida relansarea economica.

×