x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri locale şi prezidenţiale în Bulgaria

Alegeri locale şi prezidenţiale în Bulgaria

de Marina Constantinoiu    |    23 Oct 2011   •   11:37

Aproape 7 milioane de bulgari sunt asteptati, duminica, la urne pentru a alege noul presedinte al tarii, in timp ce in alegerile locale au drept de vot 6,5 milioane de alegatori, relateaza corespondentul Agerpres in Bulgaria.

Diferenta intre numarul alegatorilor pentru cele doua scrutine rezulta din faptul ca bulgarii care se afla peste hotare vor putea vota numai pentru presedinte, nu si pentru primari si consilieri locali. Este prima data cand alegerile prezidentiale si cele locale se organizeaza in acelasi zi. Eventualul al doilea tur al celor doua scrutine va avea loc la 30 octombrie.

Alegerile sunt considerate un test pentru guvernarea premierului Boiko Borisov si a partidul lui, GERB. In Bulgaria, presedintele are mai de graba atributii cu caracter simbolic, puterea executiva fiind concentrata la Guvern. Rezultatele acestui scrutin vor demonstra insa daca actuala guvernare mai are sprijinul majoritatii populatiei.

Astfel, 18 tandemuri de cate un candidat pentru postul de presedinte si unul pentru cel de vicepresedinte au fost inregistrate de Comisia Centrala Electorala, dar, potrivit sondajelor de opinie, numai trei au sanse reale de a ajunge la un eventual al doilea tur de scrutin. Este vorba de Rosen Plevneliev si Margarita Popova, numiti de partidul GERB; Ivailo Kalfin si Stefan Danailov, canidatii Partidului Socialist bulgar; Meglena Kuneva si Liubomir Hristov, candidati independenti.
Drept favorit pentru post este considerat Rosen Plevneliev, dar in ultimele saptamani distanta intre el si candidatul socialist Ivailo Kalfin s-a diminuat semnificativ, ajungand la sub 8%.

Printre candidatii la presedintie se afla si muzicianul Svetlio Vitkov, o vedeta a punk-ului bulgaresc. Vitkov este candidatul preferat al multor tineri, dezamagiti de populismul politicienilor.
Partidul GERB isi propune sa castige si cele mai multe mandate de primar in cele 264 de municipalitati din tara. In capitala Sofia, actualul primar Iordanka Fandikova, numita de GERB, va incerca sa castige din primul tur. Candidatul partidului de guvernare, Kiril Iordanov, este favoritul pentru un al patrulea mandat consecutiv la Varna. La Plovdiv, cel de al doilea cel mai mare oras din Bulgaria, candidatul partidului GERB, Ivan Totev, va incerca sa-l invinga pe actualul primar Slavcio Atanasov, numit de micul partid VMRO-NIE.

In Bulgaria, legislatia interzice publicarea rezultatelor sondajelor electorale in ziua alegerilor, dar presa bulgara a gasit metode ca sa evite aceasta restrictie. Astfel, rezultatele sondajelor efectuate la iesirea de la urne sunt difuzate sub forma unor topuri muzicale, previziuni meteo sau cronici literare.

×