x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri pe muchie de cuțit în Israel

Alegeri pe muchie de cuțit în Israel

de Şerban Mihăilă    |    18 Sep 2019   •   10:32
Alegeri pe muchie de cuțit în Israel

Aproximativ 6,3 milioane de israelieni erau așteptați ieri, pentru a doua oară în cinci luni, la secțiile de votare, pentru a participa la alegeri parlamentare, în urma cărora actualul șef al executivului de la Ierusalim, Benjamin Netanyahu, spera să obțină cel de-al cincilea mandat de premier și, implicit, titlul de „cel mai longeviv prim-ministru” din istoria statului evreu. Pentru aceasta, el trebuie să poată forma însă o nouă coaliție guvernamentală.

 

Campania celor mai disputate alegeri legislative din istoria țării a fost dominată de promisiunile lui Netanyahu de a implementa o agendă de extremă-dreapta, ultranaționalistă, în cazul în care va fi reales. Confruntat în ultimele luni cu perspectiva inculpării sale într-un scandal de corupție și atacat din toate părțile pe această temă de către adversarii politici, Netanyahu a promis electoratului să anexeze o porțiune strategică din Cisiordania ocupată. Mai mult, cu doar două zile înaintea alegerilor parlamentare, executivul israelian a dat undă verde, duminică, legalizării unei colonii din Cisiordania. În campania electorală, Netanyahu a mai demonizat numeroasa comunitate arabă din Israel, a avertizat că rezultatul alegerilor ar putea fi fraudat în teritoriile arabe și s-a aliat cu formațiuni de extremă-dreapta. De cealaltă parte, principalul adversar al premierului, fostul șef de stat major al armatei israeliene, Benny Gantz, lider al coaliției de centru-stânga „Albastru și Alb”, și-a axat campania pe acuzațiile de corupție formulate la adresa lui Netanyahu și l-a învinuit pe acesta, conform publicației „Maariv”, de „minciuni și învârteli”. În schimb, și Gantz a susținut anexarea teritoriilor palestiniene. Ultimele sondaje de opinie creditau partidul de dreapta al premierului Netanyahu, „Likud”, aflat la putere de zece ani, și coaliția „Albastru și Alb” cu 32 de locuri fiecare, din cele 120 ale Knessetului, parlamentul israelian. Doar partidele care reușesc să treacă pragul electoral de 3,25%  primesc un număr de locuri în Knesset, proporțional cu numărul total de voturi obținute. Până acum, niciun partid din Israel nu a câștigat o majoritate de voturi în parlament, iar țara a fost întotdeauna condusă de un guvern de coaliție. Premierul nu este astfel desemnat din rândul partidului care a strâns cele mai multe voturi, ci este liderul politic ce reușește să adune o coaliție de partide capabilă să controleze 61 dintre cele 120 de locuri ale Knessetului.

Spre un nou blocaj politic

Scorul strâns anunțat de sondaje în confruntarea dintre Netanyahu și Gantz și, implicit, un eventual deznodământ  inconcludent din punct de vedere al celui care ar obține undă verde pentru formarea unei coaliții guvernamentale ar putea arunca Israelul într-o nouă criză politică. Blocajul s-ar putea solda cu alte săptămâni de negocieri și chiar cu organizarea unui al treilea rând de alegeri. Cu cinci luni în urmă, Avigdor Lieberman, fost colaborator apropiat al lui Netanyahu, a refuzat să se alăture unei coaliții guvernamentale alături de partide ale evreilor ultra-ortodocși și astfel s-a ajuns la repetarea alegerilor.

Vă cer să-mi acordați încrederea, să pot să îndeplinesc o misiune istorică, consolidând granițele și securitatea statului Israel pentru totdeauna”.

Benjamin Netanyahu

×
Subiecte în articol: benjamin netanyahu