x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri pe muchie de cuțit în Israel. Netanyahu, în pericol

Alegeri pe muchie de cuțit în Israel. Netanyahu, în pericol

de Şerban Mihăilă    |    09 Apr 2019   •   08:18
Alegeri pe muchie de cuțit în Israel. Netanyahu, în pericol

Aproximativ 6,3 milioane de israelieni sunt așteptați să voteze astăzi în cele mai disputate alegeri generale din istoria țării, la care participă un număr record de peste 40 de partide, amestecate neunitar în blocuri politice și mișcări extremiste. Confruntat cu un imens scandal de corupție, premierul Benjamin Netanyahu luptă pentru supraviețuirea sa politică, sperând să obțină un al cincilea mandat în fruntea guvernului.

Foarte probabil, cele mai multe voturi pentru cele 120 de locuri din Knesset, parlamentul israelian, vor fi obținute de partidul de dreapta Likud, al premierului Netanyahu, și de alianța de centru Albastru și Alb, formată recent de fostul șef de stat major Benny Gantz și deputatul Yair Lapid, fost jurnalist. Deși Likud este forța politică dominantă din ultimul deceniu, atât scandalul de corupție cu care se confruntă Netanyahu, cât și anii petrecuți de acesta în fruntea guvernului au tocit din credibilitatea actualului șef al executivului și din cea a partidului său, propulsând în ultimele luni blocul de centru în preferințele electoratului. De altfel, temându-se de popularitatea în creștere a noii formațiuni politice Albastru și Alb, Netanyahu a construit rapid, încă din februarie, o alianță între trei partide de extremă-dreapta, ce include și candidați ce sprijină conceptul supremației evreiești, dar care ar putea provoca o revoltă chiar în rândurile Likud în eventuarea includerii lor într-un nou guvern. Sondajele de opinie realizate înaintea alegerilor indicau că Likud și Albastru și Alb vor obține, fiecare, câte 30 de locuri în Knesset și numai o treime din toate partidele care participă la scrutinul legislativ vor depăși pragul electoral de 3,25%. Doar partidele care reușesc să treacă acest prag primesc un număr de locuri în Knesset, proporțional cu numărul total de voturi obținute. Până acum, niciun partid din Israel nu a câștigat o majoritate de voturi în parlament, iar țara a fost întotdeauna condusă de un guvern de coaliție. Cu alte cuvinte, premierul nu este desemnat din rândul partidului care a strâns cele mai multe voturi, ci liderul politic ce reușește să adune o coaliție de partide capabilă să controleze 61 dintre cele 120 de locuri ale Knessetului. Ultimele sondaje de opinie, citate de BBC, susțin că este mult mai probabil ca Netanyahu să poată forma o astfel de coaliție, în detrimentul lui Gantz, deoarece actualul premier are relații apropiate cu alte partide de extremă-dreapta, precum și cu formațiuni politice religioase. Mai mult, blocul de dreapta este mai mare decât cel de centru-stânga. Analiști citați de „Los Angeles Times” susțin că, dacă obține suficiente voturi, Netanyahu va încerca să formeze o coaliție cu partide extremiste slabe din punct de vedere politic, care îl vor ajuta să dea o lege ce-i va garanta imunitate în fața acuzațiilor de corupție, atât timp cât va ocupa funcția de premier. Deocamdată, Netanyahu nu a primit nicio sentință și poate rămâne în funcție, conform legislației în vigoare. Din această perspectivă, în ultimul an, Netanyahu a luptat pe viață și pe moarte pentru supraviețuirea sa politică, primind un sprijin substanțial și din partea administrației Trump, care a recunoscut anexarea Platoului Golan de către Israel și a mutat sediul ambasadei SUA, din Tel Aviv în Ierusalim.

Campanie de defăimare

De altfel, această miză enormă, precum și scorul strâns din sondajele electorale succesive au dus la o campanie de defăimare, axată pe imaginea lui Netanyahu, care a lăsat în plan secund probleme esențiale precum securitatea națională, pacea cu palestinienii, creșterea inegalităților salariale și dezbaterea pe tema drepturilor minorității arabe din Israel, care reprezintă 20% din populația țării.

Dacă va fi reales, Netanyahu va deveni, în iulie, premierul cu cel mai îndelungat mandat din istoria statului evreu, devansându-l pe David Ben-Gurion, părintele fondator al Israelului.

×
Subiecte în articol: benjamin netanyahu