x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri pentru răul cel mai mic la Casa Albă

Alegeri pentru răul cel mai mic la Casa Albă

de Şerban Mihăilă    |    08 Noi 2016   •   06:46
Alegeri pentru răul cel mai mic la Casa Albă
Sursa foto: Paul Sancya/AP

America își alege astăzi, 8 noiembrie, cel de-al 45-lea președinte, după o campanie electorală marcată de apariția surprinzătoare a extravagantului miliardar Donald Trump în postura de candidat al Partidului Republican. Pentru prima oară după mai bine de trei decenii, foarte mulți americani susțin că vor vota „răul cel mai mic”, între doi dintre cei mai nepopulari candidați din istoria alegerilor prezidențiale din SUA.

Cele trei confruntări televizate dintre Donald Trump și Hillary Clinton au depășit așteptările celor ce-și doreau un spectacol hollywoodian, transformând o întâlnire despre strategii globale într-o păruială de colțul străzii, în care insinuările despre perversiuni sexuale sau interpretările date termenului „obscenitate” au ocupat un loc central. Singurul moment memorabil al acestor confruntări a fost, de altfel, unul extrem de stânjenitor pentru democrația americană: pentru prima oară în istoria alegerilor, unul dintre candidați a promis să-și bage rivalul în închisoare. „A fost cel mai jalnic schimb de replici în 56 de ani de dezbateri prezidențiale televizate – un spectacol care, cel mai probabil, va arunca o umbră asupra politicii americane în anii care urmează”, concluziona BBC, la sfârșitul confruntării electorale. Hillary Clinton a fost acuzată de corupție și trădare națională, fundația sa primind fonduri importante de la state care finanțează rețeaua teroristă Stat Islamic, și a scăpat în ultima clipă de urmărirea penală pentru utilizarea unui server de e-mail privat în timp ce era secretar de Stat, evitând astfel monitorizarea oficială și creând o situație periculoasă pentru posibila compromitere a unor secrete de stat. Ea a fost acuzată, de asemenea, că a beneficiat atât de susținerea principalelor instituții și servicii de informații americane, cât și de sprijinul masiv al mass-media. De cealaltă parte, Trump a fost pus la colț de însuși președintele Barack Obama, unul dintre cei mai activi susținători ai lui Clinton, care a declarat că milionarul american este iresponsabil și „nu poate fi apt pentru Casa Albă”. Tabăra democrată a atacat, la rândul ei, viziunea economică a magnatului, accesele sale de xenofobie și politica de deportare a tuturor imigranților fără documente promisă de Trump. Democrații au calificat drept periculoasă și politica externă anunțată de candidatul republican, acuzat că nu are idee despre principalele crize internaționale și, în acest fel, ar putea fi manevrat cu ușurință de Kremlin.

Rezultat pe muchie de cuțit

Clinton deține un avans de patru procente în fața lui Trump, arată un sondaj de opinie „ABC”/„Washington Post”, dat publicității ieri, cu o zi înaintea scrutinului prezidențial, care anticipează o luptă extrem de strânsă. Relevante pentru aceste alegeri sunt însă rezultatele unui alt sondaj, realizat tot de „ABC”/„Washington Post”. Sondajul arată că 63 de procente din electorat îl privesc pe Trump într-o lumină nefavorabilă, iar 57 la sută dintre americanii cu drept de vot nu o plac pe Hillary Clinton. Acesta este cel mai slab rezultat obținut în ultimii 32 de ani de doi candidați la Casa Albă.

„De ce ar trebui să aleg între cancer și un atac de cord? Îmi pune cineva pistolul la tâmplă pentru a face o astfel de alegere? Am în față doi oameni pe care nu-i susținem!” – miliardarul Charles Koch

 

 

×
Subiecte în articol: Donald Trump hillary clinton