x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALEGERI PESTE PRUT/Comuniştii se leapădă de români

ALEGERI PESTE PRUT/Comuniştii se leapădă de români

de Vitalie Calugareanu    |    10 Mar 2009   •   00:00
ALEGERI PESTE PRUT/Comuniştii se leapădă de români

Epurări pe listele electorale ale Partidului Comunist de la Chişinău. Patru candidaţi cu cetăţenie română au fost scoşi de pe listele electorale pentru Camera Deputaţilor fără ca măcar să fie înştiinţaţi. Liderul comunist, Vladimir Voronin, nu s-a putut împăca însă cu gândul că aceştia au jurat credinţă României şi i-a dat afară chiar dacă doi dintre ei erau fruntaşi ai partidului.



"Epurarea" se bazează pe o lege votată în urmă cu doi ani de Parlament, prin care a fost restricţionat prin lege accesul persoanelor care deţin dublă cetăţenie la funcţii publice, inclusiv la cea de deputat. Conform datelor furnizate de Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova, în total, 88 din cei 921 de candidaţi la fotoliul de deputat au deja dublă cetăţenie, iar alţi 82 de candidaţi sunt pe cale să o dobândească.

Lider la capitolul candidaţi cu dublă cetăţenie este Partidul Liberal, cu 22 de persoane, dintre care 21 au cetăţenie română (inclusiv primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al acestui partid). Iniţial, şi în lista electorală a Partidului Comuniştilor s-au regăsit patru persoane care au jurat credinţă României, dar acestea au fost şterse din listă într-o singură zi. Este vorba despre ministrul moldovean al Educaţiei, Larisa Şavga, liderul fracţiunii comuniste din Consiliul Municipal Chişinău, Svetlana Popa, naistul Constantin Moscovici şi Doina-Maria Rotaru - funcţionar în cadrul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Şeful staff-ului electoral al PCRM, Mark Tkaciuk, a spus că "persoanele cu dublă cetăţenie au fost excluse din listă, deoarece unul dintre principiile partidului este să promoveze doar cetăţeni moldoveni". În aceste condiţii, nu este clar de ce nu a fost exclus din listă şi Oleg Gurizan, care, potrivit datelor furnizate de Comisia Electorală Centrală, deţine şi cetăţenia bulgară. Potrivit presei de la Chişinău, mai multe persoane de pe lista PCRM deţin şi cetăţenia rusă, însă acest lucru nu poate fi verificat, deoarece Rusia nu face publice listele persoanelor cărora le acordă cetăţenie.

De fapt, legislaţia actuală a Republicii Moldova nu interzice persoanelor cu dublă cetăţenie să candideze la fotoliul de deputat, dar, în cazul în care acestea vor accede în Parlament, sunt obligate ca, în termen de şase luni, să prezinte dovezi că au început procedura de renunţare la cea de-a doua cetăţenie.

Legea restrictivă a fost atacată la CEDO, care a condamnat guvernul Republicii Moldova, dar Chişinăul a atacat hotărârea în Marea Cameră a Curţii de la Strasbourg. OSCE, Comisia de la Veneţia şi Consiliul Europei au calificat legea ca fiind contrară normelor democratice şi în detrimentul drepturilor omului.

×
Subiecte în articol: externe cetăţenie