x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri prezidenţiale cu eşec previzibil în Moldova

Alegeri prezidenţiale cu eşec previzibil în Moldova

de Vitalie Calugareanu    |    10 Noi 2009   •   00:00

Astăzi deputaţii din Parlamentul de la Chişinău vor încerca să aleagă noul şef al statului într-un scrutin cu eşec previzibil. Plenara Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Moldova a decis ieri să boicoteze alegerile prezidenţiale. Fără cel puţin 8 voturi favorabile ale opoziţiei comuniste, însă, coaliţia liberal democrată aflată la guvernare nu poate alege preşedintele.


Doar naivii cred în posibilitatea ca liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, să fie ales astăzi preşedinte al Republicii Moldova. Poate peste o lună, la alegerile repetate, dacă măcar 8 deputaţi comunişti se vor lăsa convinşi să voteze. La scrutinul de astăzi, Marian Lupu nu are contracandidaţi, dar nici voturi suficiente. Este o procedură mai mult formală care deschide calea spre alegerile prezidenţiale repetate ce ar urma să aibă loc pe 10 decembrie.

Ieri, la plenară, comuniştii au decis unanim să boicoteze prima tentativă de alegere a preşedintelui. Deputatul comunist Grigorii Petrenko a declarat după şedinţă că "plenara CC al PCRM a luat unanim decizia de a obliga fracţiunea PCRM din Parlament să nu susţină candidatura AIE la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi să nu participe la procedura de vot".

Candidatul la Preşedinţie, Marian Lupu, a sesizat nuanţa din declaraţia comuniştilor: "Este o formulă mai puţin tipică, fiindcă de obicei se adoptă o decizie care se realizează prin intermediul fracţiunii. Acum această frază "se obligă" pare a fi una de indicaţie, una care denotă că, într-o anumită eventualitate, acest lucru ar putea să nu se întâmple", a menţionat Lupu.

Adică, el a sugerat că s-ar putea ca unii deputaţi comunişti să ignore somaţia partidului şi să-şi exercite liber dreptul de vot. Dacă nu astăzi - posibil la alegerile repetate. Aşa-numitul "grup disident" din PCRM a lăsat "uşa pentru negocieri" deschisă. Deputatul comunist Vladimir Ţurcan a menţionat: "Mai bine să ne concentrăm la zilele de după 10 noiembrie. Vedem! Uşa pentru negocieri nu este închisă. Rămâne ca noi să continuăm negocierile".

Dar ce ar urma să se negocieze? Principii, funcţii sau altceva? Aşa-numiţii exponenţi ai pretinsului "grup disident" din PCRM au evitat de fiecare dată să spună clar ce-şi doresc în schimbul celor 8 voturi. Aşa a apărut supoziţia că grupul de deputaţi comunişti în frunte cu Vladimir Ţurcan - foarte activ, de altfel, în perioada revoltelor suspecte din aprilie curent, ar încerca să-şi negocieze imunitatea. Declaraţiile unor lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană confirmă această ipoteză. "Este vorba inclusiv de aspecte de imunitate. Această abordare a fost susţinută şi de partenerii noştri din exterior". Este declaraţia pretendentului la funcţia de şef al statului, unul din liderii coaliţiei de guvernare care s-a angajat să depolitizeze justiţia din Republica Moldova. Dacă credeţi că poate nu am înţeles noi corect, reproducem, în acelaşi context, precizarea premierului moldovean Vlad Filat - un alt lider al coaliţiei liberal-democrate:
"Se are în vedere în condiţii concrete - acţiuni concrete. De exemplu: pe perioada exercitării mandatului - 4 ani de zile - nu vor fi intentate dosare penale partidului şi aşa mai departe. Am ajuns să discutăm detalii..., lucruri care nu vin în strictă corespundere cu norma legală".

Liderul PL, Mihai Ghimpu, preşedinte al Parlamentului şi preşedinte interimar al Republicii .Moldova a încercat o tălmăcire onorabilă a declaraţiilor colegilor săi de alianţă: "Imunitate înseamnă că noi nu vom inventa dosare. Eu cred că aici e frica lor (a comuniştilor - n.n.). Pentru că ei au făcut aşa!".

La negocierile cu liderul comunist Vladimir Voronin nu s-a discutat, însă, despre garantarea imunităţii. Voronin a înaintat o singură condiţie: revenirea la guvernare în cadrul unei coaliţii de centru-stânga împreună cu PD. "Unica poziţie manifestată de PCRM a fost aşa: dispariţia Alianţei pentru Integrare Europeană şi formarea unei coaliţii de centru-stânga. Am spus şi repet: Poziţia PD nu s-a schimbat. O asemenea linie de acţiune nu este posibilă", a explicat Lupu.

Conform legislaţiei moldoveneşti, dacă şeful statului nu este ales din două tentative, Parlamentul este dizolvat. În acest caz, alegerile parlamentare anticipate urmează să se desfăşoare în decurs de un an. Dacă se va ajunge la aceasta, liderii actualei coaliţii de guvernare nu exclud modificarea Constituţiei prin refendum, astfel încât la eventualele alegeri anticipate din 2010 poporul să aleagă nu doar Parlamentul, dar şi şeful statului.

Analistul politic Igor Boţan susţine că premierul Vlad Filat şi liderul PD Marian Lupu ar putea crea, în perspectivă, două poluri politice care s-ar alterna la guvernare: Marian Lupu, agreat de Moscova - pe centru-stânga şi Vlad Filat - pe centru-dreapta: "Nici Vlad Filat, nici Marian Lupu nu vor putea face partidele lor, cred eu, dominante. Dar ceea ce pot face cei doi este să devină liderii celor mai puternice partide care să se alterneze la guvernare - centru-dreapta, centru-stânga".

Potrivit lui Boţan, şanse de a avea pe viitor reprezentare parlamentară mai au PL - sprijinit de foştii adepţi ai creştin-democraţilor (partid a cărui figură emblematică este primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă) şi un partid cu viziuni radicale pro-comuniste.

×
Subiecte în articol: externe