x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri prezidenţiale în Afganistan. Talibanii au ameninţat că vor ataca secţiile de votare

Alegeri prezidenţiale în Afganistan. Talibanii au ameninţat că vor ataca secţiile de votare

05 Apr 2014   •   09:53
Alegeri prezidenţiale în Afganistan. Talibanii au ameninţat că vor ataca secţiile de votare

Birourile de vot s-au deschis sâmbătă dimineaţă în Afganistan la ora 07.00 (02.30 GMT) pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale care trebuie să îl desemneze pe succesorul lui Hamid Karzai, un scrutin plasat sub securitate întărită din cauza ameninţărilor lansate de insurgenţii talibani, transmite AFP, conform Agerpres. La Kabul, primii alegători au înfruntat ploaia care s-a abătut asupra capitalei afgane pentru a merge la birourile de vot, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse.

Afganii urmează să aleagă dintre opt candidaţi, dintre care trei sunt favoriţi clari, foşti miniştri în mandatele actualului preşedinte Hamid Karzai: Zalmai Rasul, Ashraf Ghani şi Abdullah Abdullah, care la prezidenţialele din 2009 s-a clasat pe locul doi.

Măsurile de securitate în capitala afgană au fost sporite, numeroşi poliţişti şi militari patrulând pe străzile Kabulului, au fost intensificate şi controalele automobilelor în căutare de bombe, iar accesul către arterele care duc spre clădirile guvernamentale a fost interzis pentru civili.

Ministerul Apărării a anunţat recent desfăşurarea a 95.000 de militari şi a 48.000 de poliţişti în întreaga ţară, pentru a asigura protecţia alegătorilor. Aceasta în condiţiile în care talibanii au transmis prin intermediul unui comunicat de presă că vor sabota alegerile cu atacuri împotriva circumscripţiilor electorale, a supra celor care încearcă să asigure buna desfăşurare a scrutinului şi a forţelor de securitate. Insurgenţii afgani consideră că este 'o obligaţie religioasă pentru fiecare afgan să împiedice ultimul complot al invadatorilor'. De aceea, la sfârşitul lunii martie, talibanii au atacat în două rânduri în mai puţin de o săptămână birourile centrale din Kabul ale Comisiei Electorale Independente (IEC) , atacurile soldându-se cu moartea a 15 persoane, printre care trei civili şi doi poliţişti.

Talibanii au avertizat populaţia să nu participe la alegeri, îndeosebi în zonele rurale. De altfel, violenţele i-au făcut pe candidaţi să organizeze mitinguri exclusiv în oraşe, într-o ţară predominant rurală. În plus, s-au intensificat atacurile împotriva organizaţiilor internaţionale sau asupra locurilor frecventate de străini, în încercarea de a menţine comunitatea internaţională în afara procesului electoral.

Şapte oameni, printre care o fetiţă de 10 ani, un şofer şi cinci talibani, au murit vinerea trecută într-un atentat sinucigaş împotriva unei case de oaspeţi aparţinând unei ONG străine la Kabul. La jumătatea lunii trecute, ziaristul suedez Nils Horner a fost ucis cu focuri de armă la Kabul. La 21 martie, 13 oameni au murit, printre ei doi copii, patru femei şi mai mulţi străini, într-un atac împotriva Hotelului Serena din Kabul, unul dintre cele mai protejate din capitala afgană şi în care se cazează de obicei cetăţeni străini. La jumătatea lunii ianuarie, 21 de oameni, între care 13 străini, au murit într-un atentat comis asupra unui restaurant frecventat de occidentali, în centrul Kabulului, într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri din ultimele luni.

În timp ce talibanii îşi intensifică atacurile şi ameninţările, societatea civilă pledează pentru o rată mare de participare la vot. 'Trebuie să ne pregătim să facem sacrificii în căutarea unui viitor mai bun şi să salvăm o generaţie de criza actuală', a declarat recent, într-o conferinţă de presă, preşedintele Reţelei 'Tineri în favoarea schimbării', Sangar Amirzada.

În afară de violenţe, teama de posibile fraude electorale este una dintre preocupările majore ale afganilor. Participanţii la un sondaj recent realizat de Fundaţia pentru Alegeri Libere şi Curate în Afganistan au declarat că vânzarea de voturi din partea 'seniorilor războiului' şi rolul personalităţilor locale importante care organizează scrutinul în zonele lor reprezintă principalele cauze ale fraudelor. Participanţii au făcut totodată referire şi la acuzaţiile de fraudă de la alegerile anterioare.

Ultimele alegeri generale desfăşurate în 2009 au fost marcate de lipsa de securitate, de o rată scăzută de participare, de o slabă cunoaştere a procesului electoral în rândul populaţiei şi de acuzaţiile de fraudă şi intimidare. În ciuda acestor probleme, 75 % dintre afganii care au participat la sondaj au declarat că intenţionează să se prezinte la vot.

×