x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri prezidenţiale în Transnistria

Alegeri prezidenţiale în Transnistria

de Agerpres    |    11 Dec 2011   •   12:06
Alegeri prezidenţiale în Transnistria

Peste 400.000 de alegatori din regiunea secesionista din estul Republicii Moldova – Transnistria - sunt chemati duminica la urne la cel de-al cincilea scrutin prezidential, nerecunoscut pe plan international, relateaza corespondentul agentiei Agerpres.
In cursa electorala s-au inscris sase candidati, iar cu cele mai mari sanse sunt cotati actualul lider separatist Igor Smirnov, seful Sovietului Suprem (asa-zisul Parlament) Anatoli Kaminski si predecesorul acestuia, Evgheni Sevciuk.
Campania electorala a fost marcata de retragerea sustinerii Moscovei pentru Igor Smirnov si aparitia mai multor informatii compromitatoare, mai ales in presa rusa, despre familia acestuia. Presa rusa a comentat ca favoritul Moscovei in acest scrutin este Kaminski.
Indiferent de rezultatele asa-ziselor alegeri prezidentiale din zona de est a Republicii Moldova exista putine sanse ca acestea sa influenteze in mod pozitiv negocierile cu Chisinaul si procesul de reglementare a conflictului transnistrean, considera expertii in domeniu.
Alegerile nu vor aduce schimbari semnificative in regiune si, cel mai probabil, actualul lider seperatist, Igor Smirnov, va iesi invingator si de aceasta data, a declarat pentru Agerpres analistul Victor Chirila, directorul executiv al Asociatiei pentru Politica Externa. In opinia sa, insa, este posibil ca Igor Smirnov sa nu mai beneficieze de puterea politica pe care o are in prezent, in special din cauza faptului ca nu mai are sustinerea Moscovei.
Jurnalistul din regiunea transnistreana Ernest Vardanean, condamnat de Tiraspol in decembrie 2010 la 15 ani de inchisoare sub acuzatia de spionaj, dar gratiat in luna mai de Igor Smirnov, considera ca este pentru prima data cand exista o alternativa serioasa la actualul lider si anume Anatoli Kaminski. El a atras atentia, insa, ca asa-numita comisie electorala centrala de la Tiraspol este controlata de Igor Smirnov si, cel mai probabil, alegerile nu vor fi libere si corecte. Anatoli Kaminski este candidatul Moscovei la aceste alegeri, dar chiar si daca va ajunge la putere nu inseamna ca vor fi inregistrate evolutii spectaculoase in desfasurarea negocierilor in problema transnistreana, a mai declarat Ernest Vardanean. Potrivit acestuia, Kaminski este mai flexibil, dar si lipsit de vointa, astfel ca va fi doar un 'instrument' in mainile Moscovei.
Autoritatile de la Chisinau nu recunosc asa-numitul scrutin organizat de Tiraspol, dar urmaresc cu atentie incalcarile care au loc in regiune, a declarat seful biroului pentru reintegrare din cadrul Guvernului, George Balan.
Potrivit asa-numitei comisii electorale centrale din regiune, la scrutinul de duminica vor fi deschise 259 de sectii de votare, la care sunt asteptati aproximativ 405.000 de alegatori.

×