x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri prezidențiale piratate, în SUA

Alegeri prezidențiale piratate, în SUA

de Şerban Mihăilă    |    31 Aug 2016   •   14:44
Alegeri prezidențiale piratate, în SUA
Sursa foto: Zhao Hanrong

Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI) a descoperit că bazele de date ale sistemului de înregistrare a votanților din statele Illinois și Arizona au fost ținta unor atacuri informatice. FBI încearcă să stabilească acum dacă și alte state au fost atacate de hackeri, înaintea alegerilor prezidențiale pentru Casa Albă, din 8 noiembrie, a declarat o oficialitate americană, citată de Reuters.

Deși accesarea informațiilor dintr-o bază ce conține datele votanților nu înseamnă neapărat o încercare de manipulare a voturilor, serviciile de informații americane sunt extrem de îngrijorate de faptul că hackeri sponsorizați de Rusia sau de alte state pot penetra oricând sistemul informatic electoral, fiind capabili să afecteze alegerile prezidențiale sau chiar să influențeze rezultatul acestora. Ca o primă măsură, FBI a cerut autorităților electorale din toate statele să treacă la măsuri radicale de securitate cibernetică.

Potrivit “Yahoo News”, care a citat, luni, un oficial din cadrul autorității electorale din Illinois, sistemul de înregistrare a votanților din acest stat a fost închis, timp de zece zile, la sfârșitul lunii iulie, după ce hackerii au descărcat date personale ale unui număr de 200.000 de alegători, fără a le altera însă conținutul. Cel mai probabil, consideră FBI, acest atac extrem de sofisticat a fost lansat fie de o agenție guvernamentală străină, fie de “alte entități criminale internaționale”.

Atacul din Arizona a fost limitat și a implicat utilizarea unui program de tip malware în sistemul de înregistrare, care a extras identitatea de utilizator și parola unui funcționar al serviciului electoral. La rândul său, publicația “The Washington Post” a scris, luni, că FBI a avertizat autoritățile din Arizona, încă din iunie, asupra faptului că rușii se află în spatele atacului cibernetic, fără a preciza dacă pirații informatici au fost sau sunt angajați ai guvernului de la Moscova. FBI a descris amenințarea drept “credibilă” și “semnificativă”, “evaluând-o la opt pe o scară de la unu la zece”. Avertismentul FBI a dus la închiderea sistemului de înregistrare din Arizona, timp de o săptămână.

Mâna rușilor sau a chinezilor?

Oficialități și experți în securitate cibernetică de la Washington au declarat recent că, foarte probabil, scurgerile de informații compromițătoare la adresa Partidului Democrat, provocate de atacurile asupra serverelor Comitetului Național Democrat, au fost orchestrate chiar de către guvernul rus. Acuzația a fost respinsă imediat de Kremlin, însă democrații susțin că rușii au tot interesul ca republicanul Donald Trump să fie ales președinte.

De cealaltă parte, Trump declară, la rândul său, că sistemul electoral american este unul “falsificat”. Experți americani în cibernetică afirmă că rușii și chinezii au capacitatea de a penetra sistemul informatic electoral. În același timp, ei spun că actualele sisteme de votare nu sunt conectate la Internet și, în consecință, nu pot exista manipulări de date în această privință. Cu toate acestea, în peste 30 de state există clauze ce prevăd votul online, în cazul cetățenilor americani din străinătate.

 

“Sunt mai puțin îngrijorat de atacurile care descarcă și oferă accesul la informații. Atacurile care alterează, modifică sau șterg informații au însă potențialul de a afecta alegerile. Brian Kalkin - expert securitate cibernetică

×