x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegerile din Belarus - SUA sprijina alt scrutin

Alegerile din Belarus - SUA sprijina alt scrutin

de Maria Toader    |    21 Mar 2006   •   00:00
Alegerile din Belarus - SUA sprijina alt scrutin

Scrutinul prezidential din Belarus, castigat cu 82,6% din voturi de actualul presedinte, Aleksandr Lukasenko, conform datelor furnizate de Comisia electorala, a starnit, cum era de asteptat, vii proteste in randul simpatizantilor principalului sau contracandidat, Aleksandr Milinkevici, si a condus la luari de pozitie ferme din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene si a OSCE, care au catalogat rezultatele ca fiind frauduloase si nedemocratice. "Ne pregatim sa actionam impotriva responsabililor acestor fraude si impotriva violarii drepturilor omului", a declarat Scott McClellan, purtatorul de cuvant al Casei Albe.

SANCTIUNI. "SUA nu accepta rezultatele acestor alegeri. Campania electorala s-a desfasurat intr-un climat de teama, dominat de arestari, violente si fraude. Sustinem cererea democratilor din Belarus pentru organizarea unui nou scrutin", a subliniat McClellan.

Casa Alba s-a declarat pregatita sa ia masuri contra actualei puteri de la Minsk prin "restrictionarea deplasarilor" liderilor belarusi in SUA si impunerea unor "sanctiuni financiare pentru anumite persoane". In schimb, Rusia a considerat valide alegerile, in ciuda faptului ca atat OSCE, cat si presa liberala rusa alaturi de alte ziare din Polonia si Ucraina au denuntat frauda electorala. Si Bruxellesul s-a declarat ingrijorat de actuala situatie si a comunicat, prin intermediul comisarului european pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner, ca Executivul european va recurge, de asemenea, la noi sanctiuni impotriva Minskului.

×
Subiecte în articol: externe