x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alertă! Ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost rechemat de la post

Alertă! Ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost rechemat de la post

08 Mai 2019   •   14:01
Alertă! Ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost rechemat de la post
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat miercuri că a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de rechemare a ambasadorului României în SUA, George Maior.
"Am trimis la Preşedinţie propunerea de rechemare a domului ambasador George Maior, o propunere care s-a bazat pe analiza asupra impactului relaţiilor cu SUA - partenerul strategic al României - aşa cum rezultă din raportul privind folosirea Serviciului Român de Informaţii de către domnul George Maior în scopuri personale - document oficial al Parlamentului care a fost adoptat în data de 18 aprilie 2019, la care se adaugă sigur şi decizia CCR din 16 ianuarie a acestui an referitoare la protocoalele încheiate de SRI cu autorităţile judiciare prin care s-au adus atingeri grave privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor români sau intereselor ţării. (...) Noi am făcut o analiză foarte tehnică bazată pe toate documentele care există la nivelul Parlamentului", a precizat Meleşcanu, la B1 TV.
Întrebat cu cine va fi înlocuit George Maior, Meleşcanu a arătat că aşteaptă decizia şefului statului.
"Deocamdată am trimis propunerea la preşedinte, o să vedem care este decizia dânsului. Nu e nicio problemă să găsim un înlocuitor, dar trebuie să vedem mai întâi care este poziţia Preşedinţiei", a spus ministrul de Externe. 

În continuarea informațiilor transmise la data de 3 mai 2019, Ministerul Afacerilor Externe precizează următoarele: Ministerul Afacerilor Externe a transmis astăzi, 8 mai, către Președintele României propunerea de rechemare a ambasadorului României în Statele Unite ale Americi, George Maior. Reamintim că, în conformitate cu legislația și practica în domeniu, Președintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanții diplomatici ai României în străinătate. Propunerea de rechemare a avut la loc ca urmare a analizei MAE referitoare la mandatul ambasadorului George Maior și s-a bazat pe evaluarea impactului asupra relațiilor cu SUA, partener strategic al României, așa cum rezulta din "Raportul privind folosirea Serviciului Român de Informatii de către domnul ambasador George Maior în scopuri personale", document oficial al Parlamentului României. Raportul Comisiei permanente a Camerei Deputaților și a Senatului pentru controlul SRI, a fost publicat la 18 aprilie 2019. Reiterăm totodată solicitarea Comisiei de politică externă a Senatului României ca MAE să facă o analiză referitoare la mandatul domnului ambasador și Decizia Curții Constituționale a României nr. 26 din 16 ianuarie 2019, referitoare la Protocoalele încheiate de SRI cu autoritățile judiciare prin care s-au adus atingeri grave ale drepturilor si libertăților fundamentale ale cetățenilor români sau intereselor României. Prin urmare, acțiunile menționate nu îi mai permit domnului George Maior să promoveze în mod credibil interesele României în Statele Unite ale Americii.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: george maior