x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALERTĂ! Coreea de Nord lansează mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune

ALERTĂ! Coreea de Nord lansează mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune

04 Mai 2019   •   09:47
ALERTĂ! Coreea de Nord lansează mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune

Coreea de Nord a lansat sâmbătă mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune spre Marea Japoniei, a anunţat armata sud-coreeană, în timp ce procesul de denuclearizare a Phenianului este în impas, relatează France Presse.

Coreea de Nord "a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune din Peninsula Hodo, în apropiere de oraşul de coastă Wonsan, spre nord-est între 9.06 (0.06 GMT) şi 9.27 astăzi", a declarat comandamentul militar sud-coreean într-un comunicat.

Rachetele au zburat între 70 şi 200 km deasupra Mării Japoniei, potrivit comunicatului difuzat la Seul.

Mai înainte în această săptămână, Phenianul a avertizat Statele Unite asupra "unui rezultat indezirabil" dacă nu îşi vor ajusta poziţia până la sfârşitul anului, în timp ce negocierile privind programul balistic şi nuclear nord-coreean sunt blocate de trei luni.

"Rezoluţia noastră privind denuclearizarea rămâne intactă şi o vom lua atunci când vine momentul", a declarat viceministrul nord-coreean de externe Choe Son Hui, citată de agenţia de presă oficială KCNA.

"Dar acest lucru va fi posibil numai dacă Statele Unite îşi revizuiesc şi reformulează calculul actual", a adăugat ea. Dacă ei "nu îşi ajustează poziţia înainte de termenul limită pe care l-am propus, se vor confrunta cu un rezultat indezirabil".

În noiembrie şi aprilie, Phenianul a anunţat deja că a testat "arme tactice", fără a le preciza natura. Acestea au fost primele teste de arme anunţate de Nord de la începutul negocierilor cu Statele Unite în 2018 privind programele sale de rachete balistice şi de arme nucleare.

Cu toate acestea, regimul nord-coreean s-a abţinut până acum să testeze rachete balistice sau arme nucleare, ceea ce ar opri definitiv apropierea sa de Seul şi Washington.

Lansările de sâmbătă "nu încalcă moratoriul asupra testelor de rachete impus de Kim Jong Un însuşi", care "se aplică doar rachetelor balistice intercontinentale", a estimat la Seul specialistul în Coreea de Nord Ankit Panda.

"Din punct de vedere istoric, Coreea de Nord nu a testat nimic în timp ce aveau loc discuţii cu Statele Unite şi nu există discuţii acum", a adăugat el.

După summitul de la Singapore din iunie 2018, preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au despărţit în februarie la Hanoi asupra unui dezacord: Kim cerând ridicarea sancţiunilor văzute de Trump prea importante, în schimbul unui început al denuclearizării considerat prea timid.AGERPRES

×
Subiecte în articol: coreea de nord