x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alerta de tsunami, extinsă pentru aproape toate coastele Pacificului

Alerta de tsunami, extinsă pentru aproape toate coastele Pacificului

11 Mar 2011   •   12:53
Alerta de tsunami, extinsă pentru aproape toate coastele Pacificului
Sursa foto: /Reuters

O alertă de tsunami a fost emisă astăzi pentru aproape toate coastele Pacificului, inclusiv cea a Australiei şi Americii de Sud, în urma cutremurului foarte puternic produs în largul Japoniei, relatează AFP.

Din Australia până în America Centrală, practic toate ţările care au deschidere la Oceanul Pacific sunt vizate de această alertă, a anunţat centrul american pentru tsunami.

Tsunamiul a lovit deja coasta de nord-est a Japoniei, unde un val de zece metri a măturat case şi maşini în calea lui.

Sirenele de alarmă au sunat în Hawaii în jurul ore 10:00, avertizând locuitorii insulei că se pot aştepta la un tsunami cinci ore mai târziu. În Filipine, guvernul a emis avertizare pentru 19 provincii de-a lungul coastei, valul fiind aşteptat în jurul orei 13:00. În acelaşi timp, guvernul regional din Taiwan a anulat cursurile şi programul de muncă, însă nu a început evacuări din zonă.

Lista Serviciul Naţional american de Meteorologie cu ţările avertizate include Japonia, Rusia, Filipine, Indonezia, Papua Noua Guinee, Australia, Fiji, Mexic, Noua Zeelandă, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras, Chile, Ecuador, Columbia, Peru şi Statele Unite ale Americii. Numeroase alte insule din Pacific sunt pe listă.

×