x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremur de 7,3 grade pe scara Richter în Japonia. Alerta de tsunami a fost ridicată pe toată coasta Pacificului (VIDEO)

Cutremur de 7,3 grade pe scara Richter în Japonia. Alerta de tsunami a fost ridicată pe toată coasta Pacificului (VIDEO)

07 Dec 2012   •   10:39
Cutremur de 7,3 grade pe scara Richter în Japonia. Alerta de tsunami a fost ridicată pe toată coasta Pacificului (VIDEO)
UPDATE 12:57 - Alerta de tsunami a fost ridicată cu puţin timp înainte de ora 19.30 (12.30 ora României) pe toată coasta Pacificului, potrivit AFP.

UPDATE 11:40
- Un prim val de tsunami cu înălţimea de un metru a atins coasta de nord-est a Japoniei, anunţă Agenţia japoneză pentru meteorologie.

Valul de un metru înălţime a fost măsurat la ora locală 18.02 (11:02, ora României) pe coastă la nivelul oraşului Ishinomaki, localitatea unde au murit cele mai multe persoane la cutremurul de la 11 martie 2011, potrivit unor detalii oferite de către autorităţi.

......................

Un cutremur violent, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, a avut loc astăzi, în largul nord-estului Japoniei. Seismul s-a resimțit și în Tokyo, unde imobile au fost zguduite puternic, la câteva sute de kilometri sud de epicentru, anunţă televiziune publică.

Autorităţile au emis o alertă de tsunami pentru coasta de vest a Japoniei, prefectura Miyagi - zonă devastată de seismul produs în martie 2011.

Epicentrul cutremurului a fost înregistrat la 245 de kilometri sud-est de Kamiashi, la o adâncime de 36 de kilometri, anunţă USGS, iar Centrul pentru Alerte de Tsunami din Pacific a anunțat că nu există niciun pericol pentru statele mai îndepărtate din oceanul Pacific, însă există posibilitatea unui val tsunami destul de violent pentru coasta Japoniei.

Autorităţile au declanşat deja evacuări în zonele afectate, anunţă BBC News, care precizează că valurile ar putea atinge până la doi metri în înălţime.

Postul public de televiziune NHK a dat asigurări că nu a fost înregistrată nicio anomalie supliemntară la instalaţia centralei nucleare Fukushima. "Nu am constat nimic anormal în măsurătorile de la centrala Fukushima Daiichi", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al TEPCO.

Nimic anormal nu s-a semnalat nici la a o a doua centrală, Fukushima Daini, situată la aproximativ 12 kilometri de prima, şi nici la Onagawa

"Un cutremur de această magnitudine este o banalitate pentru Japonia. Populaţia este avertizată în timp real şi antrenată pentru astfel de evenimente", a declarat Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.





×
Subiecte în articol: cutremur japonia tsunami