x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALERTĂ în Japonia: Creşte RADIOACTIVITATEA apei la Fukushima!

ALERTĂ în Japonia: Creşte RADIOACTIVITATEA apei la Fukushima!

03 Iul 2013   •   09:14
ALERTĂ în Japonia: Creşte RADIOACTIVITATEA apei la Fukushima!

Operatorul centralei nucleare avariate de la Fukushima a înregistrat un nivel crescut al elementelor radioactive în apa subterană acumulată la baza reactoarelor, într-un nou puţ săpat în apropierea oceanului, ceea ce amplifică îndoielile cu privire la propagarea acestui lichid contaminat, relatează AFP, citată de Agerpres.

Utilizatorul - Tokyo Electric Power (Tepco) - a măsurat 4.300 becquereli pe litru pentru elementele radioactive care produc radiaţii beta, ca stronţiu 90, în lichidul extras luni dintr-un punct de prelevare situat între reactoare şi mare. Acest nivel este superior de mai multe zeci de ori dozei limită admise pentru apa mării.

Iniţial, Tepco afirma că apa s-a acumulat acolo unde fusese prelevată prima oară, adică într-un punct mai îndepărtat de ocean, şi nu a ajuns mai departe.

O intensificare a controalelor arată fără îndoială că nu acesta este cazul, pentru că nivelul indicat în noul puţ este superior de două ori celui prelevat anterior în amonte şi cu 40 % mai important celui relevat în acelaşi loc cu trei zile mai devreme.

Tepco susţine că îşi continuă supravegherea fără a fi în măsură să aprecieze dacă apa radioactivă se scurge sau nu în oceanul din vecinătate.

Centrala Fukushima Daiichi a fost avariată de seismul şi tsunamiul din 11 martie 2011, care au lovit nord-estul arhipelagului nipon. Combustibilul s-a topit în trei din cele şase reactoare ale sale, de unde şi prezenţa a numeroase elemente radioactive în mediul înconjurător.

×