x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Algeria susţine că nu l-a primit pe Muammar Gaddafi pe teritoriul său

Algeria susţine că nu l-a primit pe Muammar Gaddafi pe teritoriul său

01 Sep 2011   •   07:37

Algeria, care a primit pe teritoriul sau o parte din familia lui Muammar Gaddafi, a anuntat ca nu a intentionat niciodata sa il primeasca pe liderul libian si s-a declarat dispusa sa recunoasca autoritatile de tranzitie libiene daca acestea vor forma un guvern reprezentativ, relateaza AFP.

'Nu am analizat niciodata ipoteza in care (Muammar) Gaddafi ar veni sa bata la usa noastra', a declarat ministrul algerian de Externe, Mourad Medelci, pentru postul privat de radio Europe 1, cu cateva ore inaintea deschiderii, la Paris, a unei conferinte internationale pe tema viitorului Libiei.

Anterior, ministrul francez de Externe, Alain Juppé, a apreciat ca Alger avut o "atitudine ambigua" in timpul conflictului libian si si-a exprimat regretul ca autoritatile algeriene nu recunosc CNT.

Rusia recunoaste Consiliul National de Tranzitie (CNT), instanta conducatoare a rebeliunii libiene, ca "autoritatea aflata la putere" in Libia, a anuntat joi Ministerul rus de Externe intr-un comunicat, relateaza AFP.

Emisarul special al Kremlinului pentru Africa, Mihail Marghelov, urmeaza sa participe, joi, la Paris la conferinta "prietenilor Libie", ce va pregati perioada de dupa inlaturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi.

Estimp, ministrul libian de Externe, Abdelati al-Obeidi, a fost arestat miercuri de rebeli, a anuntat vicepresedintele Consiliului militar al insurgentilor, Mehdi Harati, relateaza AFP.

Obeidi, fost premier, a devenit minsitru de Externe la 31 martie, dupa plecare lui Moussa Koussa, care s-a refugiat in Marea Britanie.

Unul dintre fiii lui Muammar Gaddafi, Seif al-Islam, care sustine ca se afla la periferia capitalei Tripoli, a facut apel, miercuri, la "rezistenta" in fata rebelilor si a afirmat ca tatal sau este bine, intr-un mesaj difuzat de televiziunea araba Arrai, relateaza AFP.

"Fiecare libian este Muammar Gaddafi, fiecare libian este Seif al-Islam, fiecare libian este Khamis Gaddafi", a perorat Seif al-Islam. "Suntem bine, conducerea este bine, Ghidul (Muammar Gaddafi) este bine. Suntem multumiti, bem cafea si ceai cu insotitorii nostri si luptam", a continuat Seif al-Islam.

El a avertizat rebelii ca vor avea de infruntat o opozitie armata serioasa in Sirt, regiunea natala a tatalui sau din estul Libiei, pe care rebelii incearca sa o cucereasca. "Sunt bineveniti, daca ei cred ca batalia de la Sirt va fi o plimbare. Douazeci de mii de barbati inarmati se afla in oras si sunt pregatiti" de lupta. Seif al-Islam a raspuns astfel unui ultimatum lansat de rebelii care au oferit termen pana sambata fortelor loiale regimului pentru a se preda.

Intr-un interviu acordat Al-Arabiya, fratele lui Seif al-Islam, Saadi, a declarat ca este pregatit sa se predea, iar liderul militar al rebelilor de la Tripoli, Abdelhakim Belhadj, a afirmat ca Saadi ar fi "pregatit sa se alature revolutiei". Dar Saadi a dezmintit informatia intr-un mesaj adresat CNN, relateaza AFP. "Ei au ucis deja mii de oameni si au distrus tara. As prefera sa ma predau mai degraba unui Guvern adevarat (...) decat acestor tipi", a afirmat el, potrivit CNN.

In afara de Saadi si Seif al-Islam, Muammar Gaddafi are alti sase fii. Hannibal si Mohamed au fugit in Algeria, in timp ce despre Mutassim si Milad nu se stie nimic. Seif al-Arab a fost ucis, potrivit mai multor surse, la 30 aprilie, intr-un raid al NATO. Rebelii au anuntat la 28 august moartea lui Khamis, al carui deces a fost anuntat de mai multe ori de la inceputul conflictului dar nu a fost confirmat niciodata.

×