x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alianță militară pacifistă: NATO, candidată la Premiul Nobel pentru Pace

Alianță militară pacifistă: NATO, candidată la Premiul Nobel pentru Pace

11 Feb 2020   •   20:30
Alianță militară pacifistă: NATO, candidată la Premiul Nobel pentru Pace

Doi deputaţi conservatori norvegieni au anunţat, marţi, la Oslo, că au propus ca Premiul Nobel pentru Pace să fie acordat Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), transmite agenţia EFE.

''NATO a împlinit 75 de ani în 2019. Este cea mai îndelungată perioadă de pace şi libertate în istoria Europei occidentale. NATO a asigurat pacea timp de 75 de ani. Ar fi un câştigător merituos al Nobelului pentru Pace'', au semnalat într-un comunicat Erlend Larsen şi Harek Elvenes, deputaţi ai Partidului Conservator norvegian.

Nominalizarea a fost trimisă înainte de expirarea termenului de prezentare a candidaturilor pentru ediţia Premiului Nobel din acest an, termen fixat pentru 31 ianuarie.

Potrivit testamentului lăsat de Alfred Nobel, magnatul suedez care a instituit premiile ce-i poartă numele, la Premiul Nobel pentru Pace pot candida profesori universitari de Drept, Istorie şi Ştiinţe Politice, parlamentari, foşti membri ai tribunalelor internaţionale şi alte personalităţi.

Identitatea candidaţilor poate fi cunoscută numai dacă aceştia aleg să-şi anunţe public candidatura, conform practicii Comitetului Nobel numele candidaţilor fiind publicate abia după 50 de ani de la ediţia dintr-un anumit an.

Astfel s-a aflat de pildă că activista de mediu suedeză Greta Thunberg se regăseşte printre candidaţii la Nobelul din acest an, propusă de doi deputaţi suedezi.

Premiile Nobel sunt anunţate la începutul lunii octombrie şi decernate în fiecare an pe 10 decembrie, data morţii fondatorului lor, în cadrul a două ceremonii, la Oslo cea a Nobelului pentru Pace şi la Stockholm pentru celelalte cinci premii Nobel.

Premierul etiopian Abiy Ahmed a fost câştigătorul Nobelului pentru Pace anul trecut, el fiind astfel recompensat pentru iniţiativele sale de a soluţiona conflictul frontalier dintre ţara sa şi Eritreea.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: nato premiul nobel pentru pace