x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Allah este mare" la Zona 0 din Cairo

"Allah este mare" la Zona 0 din Cairo

de Oana Dobre    |    04 Feb 2011   •   08:45
"Allah este mare" la Zona 0 din Cairo
Sursa foto: /Reuters

UPDATE: Potrivit The New York Times, Administraţia americană negociază plecarea lui Mubarak - opţiunile preşedintelui egiptean sunt două: fie se mută la reşedinţa sa de la Sharm el Sheik, fie merge în Germania pentru un control medical

UPDATE: Dupa o noapte de confruntari sporadice pe strazile din jurul Pietei Tahrir, dimineata a inceput pasnic. In zona 0 a Revolutiei egiptene se afla in acest moment cateva mii se manifestanti, care canta si continua sa scandeze "Pleaca!" si "Jos Mubarak". Cativa dintre ei au strigat si "Allah Akhbar" (Allah este mare), strigatul de lupta al militantilor din organizatii precum Fratii Musulmani sau Hezbollah. La o instalatie de sunet, amplasata intr-o margine a pietei, protestatarii asculta cantece patriotice si se incurajeaza unii pe altii ca nu mai este mult pana la victoria finala impotriva lui Mubarak. Cei din fata baricadelor ii roaga pe soldati sa nu plece, dupa ce doua tancuri au incercat sa paraseasca zona, dar au fost impiedicate de demonstrantii care s-au asezat in fata lor.

UPDATE: O altă explicaţie a plecărilor masive din piaţă ne-a fost, însă, oferită de cei aflaţi in prima linie a confrunărilor cu susţinătorii preşedintelui.

Muhammad, un inginer IT de 24 de ani, aflat la baricadele de lângă Muzeul Naţional de Istorie, spune că manifestanţii din piaţă au schimbat tactica. "Nu mai aşteptăm să vină ei peste noi, ne organizăm în grupuri de câteva sute şi îi căutam pe străzi".

Cert este că, în timp ce grupuri de demonstranţi plecau din Piaţa Tahrir, într-o altă piaţă din apropiere, Talaat Harb, au izbucnit din nou confruntări violente între cele două tabere de simpatizanţi: ai lui Mubarak şi ai Revoluţiei.

UPDATE: O buna parte dintre demonstranţi a părăsit Piaţa Tahrir îndreptându-se către case.

"Azi e singura noastră zi de odihnă, mâine trebuie să mergem la muncă, pentru că suntem foarte săraci, trăim de pe o zi pe alta", a explicat decizia Abdul, vânzător la un magazin din Cairo.

Cea mai mare parte a protestatarilor se află în partea de nord a pieţei, în faţa Muzeului Naţional de Istorie. Informaţiile de ultimă oră sunt urmărite de cei rămaşi în piaţă pe un ecran gigant care difuzează imagini preluate de la postul de televiziune Al Jazeera.

UPDATE: În zona Bab-el-Looq, în aplauzele mulţimii, militarii au început să aducă manifestanţi pro-Mubarak arestaţi.

În urmă cu câteva minute, după ce a dus o parte din cei reţinuţi la o maşină care i-a scos din zonă, militarii s-au întors către manifestanţi Opoziţiei făcându-le semnul victoriei.

UPDATE: In piata Tahrir au ajuns informatii potrivit carora suporterii lui Mubarak se pregatesc de o noua incercare de a intra in zona revolutionarilor, prin partea de nord. "Au inceput deja luptele, sunt mii de oameni acolo de-ai nostri, iar de-ai lui Mubarak cateva sute", le-a povestit demonstrantilor un protestatar venit din partea respectiva a pietei. In urma cu cateva minute, in piata s-au auzit si focuri de arma.

UPDATE: Sediul din Cairo al Frăţiei Musulmane a fost devalizat dar nu există, deocamdată, alte informaţii despre acet incident.

UPDATE: In ultimele doua ore numarul demonstrantilor din piata s-a dublat. Peste 200.000 de oameni striga acum "Adio Mubarak", iar alte cateva mii asteapta sa treaca de cordoanele de securitate de la baricade, pentru a intra in Piata Tahrir.

UPDATE: Potrivit CNN, Secretarul general al Ligii Arabe a sosit în Piaţa Tahir pentru a-i susţine pe demonstranţi.

Piata Tahrir fierbe. Peste 100.000 de oameni s-au strans deja in centrul orasului Cairo, de unde asteapta vestea cea mare a demisiei lui Hosni Mubarak. Alte cateva mii sunt blocati la intrarile in piata, fiind verificati si perchezitionati cu grija de cordoanele de revolutionari care asigura protectia pietei impotriva aventualilor suporteri pro-Mubarak care ar putea sa incerce un nou asalt. Pana acum, insa, lucrurile au fost calme. Soldatii supravegheaza, totusi, de pe tancuri si blindate intreaga piata.

In centrul Pietei Eliberarii, demonstrantii striga in continuu lozincile anti-Mubarak, fluturand steaguri. Cativa au facut rost si de cate o portavoce, de la care se aud strigand "A venit Ziua de Adio", "Jos Mubarak", "Cat sa ma asteptam sa pleci? Noi nu iesim de aici!", "Faraonul sa plece din Egipt". Angajatii hotelurilor din preajma le aduc manifestantilor mancare si apa, in timp ce cateva femei au grija de cei care li se mai face rau din cauza caldurii si a oboselii. "Vin oameni care stau aici de 10 zile. Sunt extenuati, dar nu vor sub nici o forma sa plece. Ii ingrijim pana pot sa mearga din nou, apoi se intorc la demonstratie", spune una dintre ele. Cativa dintre demonstranti si-au adus chiar si copiii cu ei. "Am adus-o pe Nadira sa vada cum se face istoria", explica unul dintre ei, care poarta in brate o fetita de doi ani.

În Piaţa Tahrir, protestul pare diferit faţă de cel de ieri, deoarece "manifestanţii anti-Mubarak nu mai au sentimentul că sunt atacaţi. Perimetrul defensiv al Armatei din jurul pieţei a stabilizat situaţia, iar protestatarii pro-Mubarak par să fi dispărut" - BBC

UPDATE: Potrivit BBC, o grenadă a fost aruncată asupra sediului forţelor de securitate din El-Arish, Cairo, nici o persoană nu a fost rănită.

UPDATE: "Ziua Plecării", aşa cum o numesc manifestanţii din Piaţa Tahrir, a început relativ calm, fără violenţele din ultimele zile. Demonstranţii se pregătesc, totuşi, împreuna cu armata, de o zi a tuturor posibilităţilor. În timp ce soldaţii îşi pun echipamentul de luptă, protestatarii îşi întăresc baricadele cu bucăţi de tablă şi cu movile de pietre smulse din caldarâmul străzilor. Ultimele informaţii ajunse în Piaţă spun, totuşi, că partizanii preşedintelui egiptean Hosni Mubarak şi-au anulat demonstraţia de azi. Revoluţionarii cred că îi mai despart de victorie doar câteva ore, pe care sunt hotărâţi să şi le petreacă strigând lozinci şi căutând noi sloganuri împotriva lui Mubarak. În piaţă au fost improvizate chiar şi două scene echipate cu staţie de sunet şi lumini, de pe care câţiva protestatari recită poezii şi ţin mini-discursuri mobilizatoare.

Termenul pe care protestatarii i l-au acordat lui Mubarak ca să plece de la putere a ajuns la final. Ziua de astăzi a fost declarată "Vinerea plecării", iar opoziţia a anunţat că va organiza un nou miting de mare amploare.

Opt morţi şi 900 de răniţi este ultimul bilanţ al luptelor de stradă din Egipt. Administraţia americană discută, cu demnitarii de la Cairo, despre modalităţile unei retrageri imediate a preşedintelui Hosni Mubarak, potrivit ziarului New York Times. Deocamdată, Mubarak nu vrea să renunţe la putere, pentru că, spune el, plecarea sa ar povoca un haos şi mai mare.

Mii de oameni au rezistat, toată noaptea, pe baricade în piaţa Tahrir, în faţa partizanilor regimului, care încercau să-i alunge. Opozanţii lui Mubarak bănuiesc că printre susţinătorii preşedintelui ar fi infiltraţi şi membri ai serviciilor secrete sau poliţişti. Asta pentru că aşa-zişii oameni ai legii îi atacă fără milă, mai spun demonstranţi.

Mubarak nu vrea să renunţe la putere

într-un interviu de 30 de minute acordat jurnalistei Chirstiane Amanpour la palatul prezidenţial din Cairo, Mubarak a declarat că s-a săturat să mai fie preşedinte şi ar vrea să demisioneze acum, dar nu poate de teamă că ţara ar putea plonja în haos.

Preşedintele egiptean s-a declarat tulburat de violenţele din piaţa Tahrir din ultimele zile, dar a precizat că nu Guvernul său este responsabil de ele, ci Fraţii Musulmani, susţine jurnalista americană.

"Am fost foarte nefericit în legătură cu ziua de ieri. Nu vreau să mai văd egipteni bătându-se între ei", a precizat Mubarak, potrivit lui Amanpour.

Întrebat cum se simte când oamenii îi strigă insulte şi scandează că vor să plece, el a declarat: "Nu îmi pasă ce spun oamenii despre mine. Acum îmi pasă de ţara mea, îmi pasă de Egipt".

Mubarak a afirmat, de asemenea, că după discursul în care anunţat că nu va mai candida la preşedinţie s-a simţit uşurat.

Preşedintele egiptean rămâne pentru moment în palatul prezidenţial împreună cu familia, bine păzit de trupe înarmate, tancuri şi sârmă ghimpată.

Întrebat cum răspunde apelurilor voalate ale Statelor Unite de a demisiona mai repede, el a declarat că i-a spus preşedintelui american Barack Obama: "Nu înţelegeţi cultura egipteană şi ce s-ar întâmpla dacă aş demisiona". "Nu voiam să mai candidez. Nu am vrut ca Gamal să fie preşedinte după mine", a declarat el, în timp ce fiul său, Gamal, se afla în aceeaşi încăpere.

×
Subiecte în articol: Egipt mubarak