x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Am ramas orfani"

"Am ramas orfani"

10 Apr 2005   •   00:00

Manifestarile care au avut loc in cinstea Papei Ioan Paul al II-lea in Polonia au intrecut toate asteptarile. Cei care au dat tonul au fost studentii din Cracovia, Suveranul Pontif fiind recunoscut drept un apropiat al tinerilor.

  • de SORIN ANGHEL Cracovia - Polonia
  • EXTERNE

  • OMAGIU. In intreaga Polonie, dar mai ales la Cracovia, tinerii au participat in numar mare la manifestarile de omagiere a celui care a fost Papa Ioan Paul al II-lea
    Decedat oficial pe 2 aprilie, la ora 21:37, Papa a fost rapid omagiat de catre polonezi. La numai un minut, televiziunea publica poloneza, TVP, a difuzat stirea ca Ioan Paul al II-lea nu mai traieste. Timp de 15 minute, pe ecran a stat nemiscata imaginea Papei si textul "Am ramas orfani".

    BEZNA. Au urmat apoi ore de intuneric, in care fiecare familie a aprins cate o lumanare in dreptul geamului. Clipele acestea au fost traite si de o romanca, Crina Barladeanu, studenta la Universitatea din Cracovia. "Asemenea manifestari nu am mai trait niciodata. Cred ca in Romania s-a inregistrat asa ceva doar la Revolutia din 1989, dar eram prea mica atunci ca sa imi dau seama acum", povesteste romanca in varsta de 27 de ani. Desi este ortodoxa, Crina nu a putut sta impasibila si a participat la toate manifestarile organizate in cinstea Papei.

    UNITATE. Socul cel mare a venit duminica dimineata. "Mergeam cu tramvaiul la scoala si am vazut oameni plangand de parca le-ar fi murit un membru al familiei. De fapt, pentru polonezi, Papa a fost chiar un membru al familiei, iar in zilele de agonie, ei au fost chiar ca o adevarata familie. Ma uitam ce se petrece langa mine si nu imi venea sa cred. Mi s-a facut pielea de gaina", incearca romanca, aflata la studii in Polonia, sa descrie in cuvinte clipele ce au urmat de la disparitia suveranului pontif.

    SOLIDARITATE. Cei care s-au implicat cel mai mult in aceste manifestari au fost studentii. Prin intermediul SMS-urilor si al Internetului, ei au pus la cale totul. "Duminica, la ora 12:00, toti polonezii, indiferent de locul in care se aflau, s-au ridicat in picioare si s-au luat de mana unul pe altul, formandu-se un lant imens. Eu eram la cursuri atunci si, cand am vazut ce se petrece, m-am frecat la ochi de uimire. Sunt plecata de sapte ani din Romania, nu stiu cum mai stau lucrurile acum, dar cred ca la noi in tara nu ar fi fost posibila o asemenea solidaritate", spune Crina Barladeanu. Astfel, de cand Papa Ioan Paul al II-lea a intrat in agonie, vineri, 1 aprilie, nici o televiziune din Polonia nu a mai difuzat momente publicitare, ele fiind inlocuite cu imagini in care erau prezentate pelerinajele suveranului pontif.

    "ERA DIALOG, NU DISCURS"
    Momentul care a miscat-o cel mai mult pe Crina Barladeanu s-a petrecut duminica seara. In caminele studentesti s-au aprins luminile in asa fel incat ferestrele luminate sa formeze cruci imense. "Asta s-a petrecut la 21:37, ora la care murise Papa Ioan Paul al II-lea cu o zi in urma", povesteste romanca. Ea are si o explicatie pentru apropierea dintre tineri si Papa. "Atunci cand venea in Cracovia, Ioan Paul al II-lea locuia pe strada Francisczkanska. Le vorbea tinerilor din balcon de dimineata pana seara. De fapt, mai mult statea de vorba cu ei. Era un dialog, nu un discurs. Lucrul asta se intampla pana tarziu in noapte".

    S-A STINS RAZBOIUL FANILOR
    In Cracovia exista doua echipe de fotbal, KS Cracovia si Wisla Cracovia, rivalitatea dintre fanii celor doua formatii fiind uriasa. Papa Ioan Paul al II-lea s-a declarat intotdeauna un mare amator de fotbal, el fiind portar in tinerete. Echipa sa preferata era KS Cracovia. Chiar daca la ultimul meci dintre cele doua rivale si-au pierdut viata sase suporteri, fanii celor doua formatii au ingropat securea razboiul. Luni seara, ei s-au intalnit pe stadionul de la KS Cracovia, au facut schimb de fulare, au strigat numele Papei si au participat la o slujba desfasurata chiar pe suprafata de joc.

    ×
    Subiecte în articol: externe papa cracovia