x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasada Libiei din Australia rupe legăturile cu Khaddafi, ONU vorbeşte despre “crime contra umanităţii”

Ambasada Libiei din Australia rupe legăturile cu Khaddafi, ONU vorbeşte despre “crime contra umanităţii”

de Marina Constantinoiu    |    22 Feb 2011   •   13:31

Ambasada libiană din Australia a rupt legăturile cu liderul ţării, Mouammar Khaddafi, urmând, astfel, exemplul altor ambasade din lume, după ce regimul politic de la Tripoli a trecut la reprimarea manifestanţilor civili care protestează la adresa regimului politic instaurat de colonelul Khaddafi de 42 de ani, informează cotidianul The Australian, citat de AFP.

Ambasadorul de la Canberra, Musbah Allafi, a avut întrevederi, marţi dimineaţă, cu reprezentanţi ai Guvernului australian, susţine ziarul citat. Ambasada nu a putut fi contactată în vederea confirmării sau infirmării informaţiei, precizează AFP.

Consilierul cultural Omran Zwed a declarat pentru The Australian:”Reprezentăm poporul libian, dar nu mai reprezentăm regimul politic libian”.

În India, ambasadorul libian a declarat că a demisionat din cauza violenţelor masive şi inacceptabile la adresa civililor din ţara sa, citând în special atacarea manifestanţilor de către aviaţia militară.

Personalul ambasadei din Malaezia a condamnat, marţi, masacrul comis la adresa civililor şi şi-a retras sprijinul faţă de şeful statului.

În China, un diplomat libian şi-a depus demisia, cerând tuturor membrilor corpului diplomatic libian să facă la fel, informează postul de televiziune qatariot Al-Jazeera.

Diplomaţii libieni aflaţi la post la Naţiunile Unite au cerut armatei libiene să-l înlăture de la putere pe Khaddafi, pe care-l consideră “un tiran” şi-l acuză de “genocid” contra propriului popor.

Reprezentantul permanent al Libiei la Liga Arabă, Abdel Moneim al-Honi, a anunţat duminică jurnaliştii că demisionează pentru a se alătura “revoluţiei” şi a protesta la adresa “violenţelor contra manifestanţilor” din ţara sa.

Trei angajaţi, dar nu din cadrul personalului diplomatic, de la ambasada libiană din Stockholm, au anunţat luni printr-o scrisoare că demisionează, la rândul lor, din aceleaşi motive.

Organizaţia Naţiunilor Unite cere deschiderea unei “anchete internaţionale independente” şi solicită “încetarea imediată a gravelor încălcări ale drepturilor omului comise de autorităţile libiene”.

Federaţia Internaţională a Ligii Drepturilor Omului (FIDH) avansează un bilanţ între 300 şi 400 de morţi de la începutul mişcării de protest, la 17 februarie, în timp ce postul de televiziune Al-Jazeera anunţa, în cursul dimineţii de marţi, peste 500 de victime. Mai multe localităţi ar fi căzut în mâinile opozanţilor regimului politic, înainte de a fi atacate de aviaţia militară, fapt pe care Saif al-Islam, fiul lui Mouammar Khaddafi îl neagă.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni marţi pentru a discuta despre criza din Libia, a anunţat la Los Angeles secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, precizând că a luat legătura cu liderul libian, căruia i-a cerut să dea dovadă de reţinere.

Anterior, şeful ONU se declarase, prin vocea purtătorului său de cuvânt, “indignat” de informaţiile potrivit cărora forţele de ordine libiene ar fi tras în manifestanţi din avioane militare şi elicoptere. “Astfel de atacuri contra civililor, dacă se confirmă, constituie o încălcare gravă a legilor umanitare internaţionale şi vor fi condamnate de secretarul gteneral în termenii cei mai fermi”, a subliniat purtătorul său de cuvânt, Martin Nesirky.

×