x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasada României din Tripoli îşi va relua activitatea

Ambasada României din Tripoli îşi va relua activitatea

de Mediafax    |    26 Sep 2011   •   11:37

Romania a cerut si a obtinut aprobare pentru redeschiderea ambasadei de la Tripoli, dar, intr-o prima faza, nu va fi acreditat un ambasador, ci numai un insarcinat cu afaceri, a declarat, luni, ministrul de Externe, Teodor Baconschi pentru Mediafax.

"Am cerut si obtinut aprobarea de a redeschide ambasada de la Tripoli. Procedura este in curs, vom fi acolo din nou prezenti cu diplomati si personal consular", a spus Baconschi.
El a adaugat ca a avut o scurta intalnire la New York cu presedintele CNT. "In principiu, Romania sprijina CNT si este un prieten traditional al Libiei. Situatia acolo este inca destul de confuza. Deocamdata nu vom acredita un nou ambasador, ci un insarcinat cu afaceri, insa cand Guvernul va fi in mod legal constituit ne gandim sa trimitem un ambasador", a mai spus ministrul.

Baconschi a explicat ca "au existat nu atat familii mixte, cat personal medical - asistente - care nu au dorit sa paraseasca Libia atunci cand s-a organizat evacuarea pe podul aerian".
"Intre timp, am pierdut contactul direct cu aceasta categorie, dar suntem gata sa reluam, sa facem o baza de date actualizata si speram ca situatia din interiorul tarii sa se imbunatateasca. Avem in vedere inclusiv, dupa ce situatia se normalizeaza, sa-i invitam pe romanii care lucrau acolo si companiile romanesti sa revina", a explicat Baconschi.

El a adaugat ca epicentrul crizelor consulare raman Orientul Mijlociu si Africa de Nord. "Dar ne putem astepta la crize politice, umanitare sau politico-militare in orice stat slab. Sunt destule, din pacate. Le monitorizam pe toate, mai ales unde avem ambasade", a spus ministrul.

"In Siria, situatia este in continuare blocata, reformele cerute si promise nu au fost inca implementate pe deplin, dar avem, asa cum anuntam, schitat un plan de interventie pe Siria in cazul in care ar fi nevoie. Nu ne dorim ca acest lucru sa se intample, dar, data fiind amploarea comunitatii noastre de acolo, Siria este in topul preocuparilor noastre", a explicat Teodor Baconschi.

Activitatea Ambasadei Romaniei la Tripoli a fost suspendata in 14 mai, in urma deteriorarii situatiei de securitate din aceasta tara.

×
Subiecte în articol: romania teodor ambasada tripoli baconschi