x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasadorul Jinga: sunt mai puțin de 100.000 de români în Marea Britanie. Nu vor fi mai mulți din 2014

Ambasadorul Jinga: sunt mai puțin de 100.000 de români în Marea Britanie. Nu vor fi mai mulți din 2014

de Robert Veress    |    22 Feb 2013   •   15:36
Ambasadorul Jinga: sunt mai puțin de 100.000 de români în Marea Britanie. Nu vor fi mai mulți din 2014

Reputatul cotidian britanic The Telegraph publică azi, în secțiunea „Law and Order” (Lege și ordine), un comentariu al ambasadorului României la Londra, dr. Ion Jinga, intitulat „Numărul românilor din Marea Britanie și valoarea libertății de mișcare”

 
Jinga începe prin a le bate ușor obrazul britanicilor (acelora care cunosc istoria modernă) pentru cei 42 de ani de comunism, care au făcut ca azi România să nu fie la același nivel de prosperitate cu Marea Britanie, Franța și Germania.
 
Apoi, ambasadorul atacă retorica negativă la adresa imigranților români și bulgari. „Imigrația este o preocupare legitimă a cetățenilor Marii Britanii și este important ca publicului să nu i se livreze statistici distorsionate și analize care nu sunt obiective, ci umorale”, spune Jinga.
 
„Comunitatea românilor din Marea Britanie este formată, în mare parte, din specialiști și include un număr tot mai mare de studenți. Mulți români muncesc în ariile în care este deficit de personal, precum sănătatea și asigurările sociale. Alții muncesc în universități sau au propriile afaceri, iar sute de români cu înaltă calificare sunt în domeniile IT, comerț, financiar, arte scenice. Conform raportului „Indentificarea aspectelor sociale și economice care influențează migrarea românilor și bulgarilor în Marea Britanie”, dat publicității în anul 2011, de Guvernul Marii Britanii, între migranții români și bulgari, procentul persoanelor cu educație superioară este 38,3%, superior celui înregistrat în cazul altor migranți (31,7%), iar proporția migranților români și bulgari angajați cu acte în regulă este 84,2%, față de 71,8% în cazul migranților din alte țări. Rata șomajului este doar 4,4% pentru români și bulgari, respectiv 6,4%, pentru alți migranți”, continuă comentariul diplomatului român. Acesta subliniază că 70 de procente dintre migranții români au vârsta între 18-35 de ani și foarte puțini dintre aceștia apelează la ajutoarele de stat destinate persoanelor cu venituri modeste sau fără venituri. 62,5% dintre migranții români nu au copii.
Jinga face trimitere și la cel mai recent raport al Biroului Național de Statistică al Marii Britanii, din 30 ianuarie 2013, conform căruia limba română este limba maternă pentru 68.000 de persoane din Anglia și Țara Galilor. „Concluzia logică este că, la șase ani de la integrarea României în Uniunea Europeană, mai puțin de 100.000 de români aflați în căutarea unui loc de muncă în afara granițelor, au ales Marea Britanie ca destinație, în timp ce câte un milion au migrat în Spania și Italia. În plus, agențiile de recrutare semnalează că cerințele impuse de angajatorii britanici în anumite domenii să nu mai poată fi satisfăcute de candidații români (…) Considerând și faptul că cei mai mulți români care au intenționat să plece din România, după 2007, pentru a lucra în statele membre, au făcut-o deja, având în vedere că nu se solicită viza și că poți activa ca liber întreprinzător pentru a ți se permite șederea pe termen nelimitat, ne îndoim că ridicarea restricțiilor pentru muncitorii români, de la 1 ianaurie 2014, va duce la o creștere semnificativă a numărul românilor ce vor migra în Marea Britanie ”, punctează ambasadorul. „Dimpotrivă, cred că efectul va fi prevenirea exploatării, cu asigurarea unui tratament echitabil, nediscriminatoriu pentru românii care lucrează deja în Marea Britanie și cu un surplus de încasări la Trezoreria Marii Britanii, printr-o eficientizare a colectării taxelor”, adaugă Ion Jinga.
„Abordările emoționale sunt contraproductive. Nu aduc niciun beneficiu publicului britanic, iar printre români crește sentimentul că sunt discriminați și tratați ca cetățeni europeni de rang inferior. În cazurile extreme, retorica inflamatorie provoacă atacuri rasiale împotriva românilor, așa cum s-a întâmplat, recent, la Brighton. Românii din Marea Britanie nu sunt o pelagră pentru economia și societatea britnică. Ei sunt o punte între cele două țări. Marea Britanie și România au relații bilaterale excelente, în urma parteneriatului strategic încheiat în anul 2003 și dezvoltat în ultimii ani. Marea Britanie este unul dintre cei mai importanți aliați ai noștri, prieten și partener în Europa. În unele domenii, este chiar cel mai apropiat partener”, mai apreciază ambasadorul.

Jinga conchide că nu există motive pentru a da credit previziunilor prăpăstioase care vorbesc de un val de imigranți români, amintind de previziunile care au subestimat fluxul muncitorilor din țările central europene în anul 2004.

×
Subiecte în articol: ion jinga comentariu jinga telegraph